To je to što me zanima!

Bijesni Tusk Tsiprasu i Merkel: Ne možete napustiti ovu sobu!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Sastanak u Bruxellesu bio je vrlo težak, čak i nasilan - otkrio je jedan od sudionika za Financial Times dok je drugi rekao kako su Alexisa Tsiprasa na njemu 'razapeli'
Vidi originalni članak

Cijelu nedjelju u Bruxellesu trajao je maratonski sastanak na kojem se odlučivalo o sudbini Grčke. Iako su se mogle čuti neslužbene informacije da tu zemlju tek sati dijele od izlaska iz eurozone , ponedjeljak ujutro donio je preokret.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava predsjednika Europskog vijeća, Donalda Tuska

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video


Dogovor je postignut , ali to nikako nije prošlo bez drame. Financial Times donio je detalje sastanka koji je trajao punih 14 sati. Najzanimljivije što navode je da su u jednom trenutku njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Alexis Tsipras odlučili napustiti pregovore .

To je u posljednji trenutak spriječio predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk koji je povikao:

- Oprostite, ali ne možete napustiti ovu sobu!

Merkel i Tsipras oštro su se sukobili oko veličine privatizacijskog fonda jer je Merkel zahtijevala da Grčka garantira svojom imovinom, a Tsipras je to smatrao ponižavajućim.

Nakon što je Tusk na njih zavikao, francuski predsjednik Hollande, natjerao je Merkel i Tsiprasa u Tuskov ured gdje su napokon dogovoreni detalji o privatizacijskom fondu.

Nije to bila jedina točka prijepora jer zemlje eurozone podijelile su se i oko stava treba li Grčku privremeno izbaciti iz eurozone ili ne.

- Njemačka je oštro pritiskala, željeli su Grexit . Odbio sam to rješenje - rekao je Hollande.

- Sastanak je bio vrlo težak, čak i nasilan - otkrio je pak jedan od sudionika za Financial Times dok je drugi izjavio kako su Tsiprasa na njemu "razapeli" .

Idi na 24sata

Komentari 99

  • mihicaa_1 14.07.2015.

    Grčka nije u uvjetima da pregovara

  • pravda78 14.07.2015.

    Samo prave dramu oko svega.Svi smo vec znali da ce postici dogovor-nista novo.Ispirali su mozgove sa medijima mjesecima da ce grcka izaci iz EU.

  • croaticum 13.07.2015.

    Stvarno je nastala apsurdna situacija, Tsipras mora proturiti prihvacanje uvjeta iz dogovora u Bruessel-u, tko ce ga podrzati? Njegova koalicija se üpolako raspada, ali tu je opozicija koja u ovom dogovoru vidi ostvarenje svoje politike. Vecinu u Parlamentu ce Tsipras dobiti, pitanje je samo kako dugo ce se drzati na vlasti, veliko pitanje. Sada je u tjesnacu, ples velikog grckog "poslusnika" je krenuo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare