To je to što me zanima!

Bile su simbol raskoši: Tajne nepoznatih hrvatskih palača

Ljepotom ove gradske palače ne zaostaju za zdanjima koja su građena u svijetu, a unutar njihovih zidina živjelo se u bogatstvu nezamislivom običnom smrtniku
Vidi originalni članak

Doživjele su procvat u doba baroka iz kojeg datira i većina hrvatskih palača, a podizane su za bogataške obitelji koje su unutar svojih zidina živjele u raskoši nezamislivoj običnim smrtnicima. Nekad su bile središte društvenog života, a danas njihove uglavnom trošne fasade odišu sjetom na neka sretnija vremena. Ipak, ta stara zdanja imaju priče koje i danas intrigiraju.

Zagrebačka palača Babočaj-Gvozdanović, zahvaljujući sucu i veleposjedniku Dragutinu Gvozdanoviću i njegovoj supruzi, pijanistici Anki u 20. stoljeću bila je okupljalište zagrebačke intelektualne i umjetničke elite. Prvi put se spominje 1809. Tijekom 19. stoljeća kao vlasnici se spominju gradski sudac Nikola Babočaj, liječnik dr. Ivan Daubachy, obitelj Kamauf i književnik Mirko Bogović, a u 20. stoljeću spomenuti Gvozdanovići, čiji se obiteljski grb nalazi se iznad središnjeg balkona na zapadnom pročelju. Potpuno očuvani ambijent Zbirke Anke Gvozdanović s pripadajućom vrtnom arhitekturom danas je zaštićeno kulturno dobro.

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 13

  • user_171386 21.09.2014.

    A sta sad. Nista novoga. Od kad je svijeta i vijeka uvijek je bilo bogatih i siromasnih. Takva podjela je uvijek postojala i postojat ce, samo ovisi kakav je omjer u postotcima. U vrijeme mog djetinjstva bilo je tih bogatih puno manje, a ovi tzv siromasni su bili zapravo srednji stalez. Danas je drukcije.

  • radilova kosa 21.09.2014.

    Nekad Draškovići, danas Todorići, sutra......a isti dvorac.

  • slavka1 21.09.2014.

    Čudo da takav objekat nije kao i većina ostalih u Zagrebu zaštićen opančarima koji su ih zaposjeli 1945. godine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare