To je to što me zanima!

'Bilo bi bolje da se Hrvatska prestane slaviti progone Srba'

Beogradske Večernje novosti ocjenjuju u četvrtak da je „Hrvatska i ovog puta do posljednjeg trenutka ’zatezala’ i odbijala dati pristanak na otvaranje dva poglavlja Srbiji“.
Vidi originalni članak

Srbijianski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je u četvrtak u beogradskom tisku da bi se Hrvatska trebala suočiti s vlastitom prošlošću prije nego li takve primjedbe uputi Srbiji.

„Hrvatskoj bi bolje bilo da se prvo suoči s vlastitom prošlošću i prestane relativizirati genocid nad Srbima, Židovima i Romima počinjen tijekom 2. svjetskog rata u NDH te da prestane slaviti progon Srba u ’Oluji’“, rekao je srbijanski šef diplomacije u povodu izjave svoje hrvatske kolegice Marije Pejčinović Burić u Bruxellesu da Srbija nije spremna suočiti se s pitanjima iz prošlosti.

„Srbija je svoje zločince kaznila i nastavlja ih kažnjavati“, izjavio je Dačić za beogradske Večernje novosti.

Pejčinović Burić je, poslije međuvladine konferencije, u ponedjeljak u Bruxellesu, na kojoj su Srbiji otvorena još dva poglavlja u pregovorima s EU, na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a ocijenila da se Srbija nije spremna suočiti s prošlošću te da tako otežava rješavanje ratnog naslijeđa, poput sudbine nestalih i suđenja ratnim zločincima.

"U Srbiji nažalost i dalje nema političke volje za suočavanjem s prošlošću i odustajanjem od ideologije iz 90-tih godina prošlog stoljeća, što ozbiljno dovodi u pitanje spremnost za rješavanje drugih pitanja koja su posljedica raspada bivše države, kao što je pitanje granica, ili onih koja su posljedica agresije na Hrvatsku, kao što su pitanja nestalih ili suđenja za ratne zločine", rekla je Pejčinović-Burić u priopćenju koje je objavilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Beogradske Večernje novosti ocjenjuju u četvrtak da je „Hrvatska i ovog puta do posljednjeg trenutka ’zatezala’ i odbijala dati pristanak na otvaranje dva poglavlja Srbiji“.

List navodi kako se Hrvatska „požalila“ Europskoj uniji „na suradnju u području ratnih zločina, prava hrvatske nacionalne manjine, ali i slobodu izražavanja“ u Srbiji.

„Posljednja izjava hrvatske šefice diplomacije, kao i stajališta koja su zauzeli na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, mogli bi značiti i najavu da će Zagreb zadržati čvrsto stajalište prema Beogradu kada je riječ o europskim integracijama“, ocjenjuju Večernje novosti.

Idi na 24sata

Komentari 123

  • RuzaSapina 13.12.2018.

    Hrvatska ne progoni srbe! Samo zločince i agresore!

  • lale03348 12.12.2018.

    Eee da smo samo malo mi pametnija drzava i da nam politicari nisu dupeuvlakaci kakvi jesu,platila bi nama srbija i ratnu odstetu,i rekla gdje su nestali i sve drugo,sjetimo se koliko su nas Slovenci blokirali,i to godinama,ali posto svi znademo kakvi su nasi politicari,jasno je da cemo mi jos gurati srbe u Eu,stim da ce oni nas i dalje olajavati i blatiti gdje stignu,

  • gladijator 12.12.2018.

    To se desava kad netko misli ds je centar svijeta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare