To je to što me zanima!

Bivši predsjednik Argentine je kriv za šverc oružja u Hrvatsku

Uz Hrvatsku, oružje iz Argentine završilo je i u Ekvadoru koji je 1995. ratovao s Peruom zbog granica. Carlos Menem tvrdi da nije znao gdje će oružje završiti
Vidi originalni članak

Sud u Buenos Airesu osudio je bivšeg predsjednika Argentine Carlosa Menema za ilegalnu prodaju 6.500 tona oružja Hrvatskoj i Ekvadoru tijekom '90-ih, javlja BBC

Obje države su u to vrijeme bile pod embargom na oružje te su ga kupile od Argentine. Menem je za ilegalnu prodaju optužen zajedno sa još desetoricom dužnosnika među kojima je i ministar obrane Oscar Camilion.  Menemu prijeti od 4 do 12 godina zatvora. Njegovi odvjetnici već su najavili žalbu. 

Sud je Menemovu krivnju temelji na činjenici da oružje nije moglo biti prokrijumčareno bez njegova odobrenja kao predsjednika. Menem (82), koji je dužnost predsjednika obnašao od 1989. do 1999. godine, je priznao da je potpisao papire za izvoz oružja no tvrdi kako nije znao da će ono završiti u Hrvatskoj i Ekvadoru, već da su puške, protuoklopne rakete i streljivo bili namijenjeni Venezueli i Panami kada ih je odobrio. 

Prvi dokazi da je oružje završilo u Hrvatskoj i Ekvadoru pojavili su se još 1995., a Menem je službeno optužen 2008. 

U Hrvatskoj je tada vladalo ratno stanje, a Ekvador je ratovao s Peruom zbog graničnih sporova. Argentini je tada kao jamcu mirovnog sporazuma između dviju južnoameričkih zemalja bilo zabranjeno prodavati oružje prema obje strane. 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Ivan-InesZeravica 10.03.2013.

    ma nije dao ni Bog na Hrvata svog!

  • saverb123 09.03.2013.

    eto sta mu se dogodi kad ne slusa am..e, i ži..ve,izvinjavam se na siframa ali 24s..a,ne dopusta istinu

  • vekavac 09.03.2013.

    Gospodine Menem skidam vam kapu i klanjam se do poda.U rat sam otišao sa malokaliberkom i 5 metaka i takvih je bilo strašno puno. Da nije bilo vaše zemlje i još prijateljskih zemalja koje su nam pomogle kad smo od Europe dobili embargo , u koju sad hrlimo kao muhe bez glave, sve bi bilo drugačije.Zbog troga vama i svima koji su nam pomogli u nevolji još jednom velika hvala!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare