To je to što me zanima!

Bivši pripadnik otkrio: U BiH su se stvarale vođe Al-Qa'ide

Aimen Dean je bivši pripadnik Al-Qa'ide koji je postao britanski špijun. Odlučio je postati mudžahedin kako bi muslimane u BiH zaštitio od srpskih nacionalista
Vidi originalni članak

Aimen Dean, bivši pripadnik Al-Qa'ide koji je poslije postao britanski špijun, rekao je za BBC kako je Bosna i Hercegovina bila "škola u kojoj su stvoreni mnogi talentirani vođe Al Qa'ide".

Dean je, naime, odrastao u Saudijskoj Arabiji, a odlučio je postati mudžahedin kako bi muslimane u Bosni i Hercegovini zaštitio od srpskih nacionalista.

– Odjednom sam se našao na brdu u BiH s puškom. Imao sam osjećaj da sudjelujem u pisanju povijesti. U kampovima za obuku učili smo o ratnim taktikama i vojnim manevrima. Bio sam s ljudima drugih nacionalnosti kojima je svima bilo zajedničko da su muslimani. I svi su bili tu da bi sudjelovali u džihadu kako bi se obranio bosanski narod – kazao je Dean.

Nakon što je u grupi proveo četiri godine, odlučio je postati britanski špijun te je prikupljao informacije o čelnim ljudima grupe, sve dok njegova maska nije otkrivena prije osam godina.

– Pred kraj rata u BiH, oni koji su preživjeli počeli su usvajati antizapadni osjećaj da međunarodna zajednica kuje zavjeru protiv muslimana u BiH, te da izokreće njihovu ratnu pobjedu. Tako se barem činilo. Zbog toga su počeli smatrati da se Zapad bori protiv islama kao religije. To je dovelo do daljnje radikalizacije, pa im je lako bilo transformirati se iz mudžahedina u radikalne džihadiste – rekao je.


Idi na 24sata

Komentari 111

  • SaimaKovacevic 05.03.2015.

    fasisti,teroristi i ostala bagra ce uvjek izmisliti neku propagandu,da bi sto vise stvarali mrznju medju ljudima,tako nastaju i ratovi,a mi svi sasavi pa slusamo njihove izbljuvane govnarije

  • 05.03.2015.

    "Odlučio je postati mudžahedin kako bi muslimane u BiH zaštitio od srpskih nacionalista". Eto opet od kuda sve počinje.

  • marijaterezija2 05.03.2015.

    Oh svašta ja sam mujđahedin i špijun uz sliku fali mu još samo adresa

Komentiraj...
Vidi sve komentare