To je to što me zanima!

Biznis im cvjeta: ‘Nemamo mi ovaca koliko nas Turci traže’

Dražen je iz knjiga saznao sve o ovcama romanovski. Odlučio je nabaviti čistokrvno rasno stado i pokrenuti posao. Rizik mu se isplatio. Ovce prodaju i u Katar
Vidi originalni članak

Dražen  i Katarina Čikvara iz Velike Barne kraj Grubišnog Polja prvi su uzgajivači čistokrvne pasmine ovaca romanovski u Hrvatskoj.

Nastale su križanjem muflona i divlje ovce.

- Da nismo pogriješili svjedoče i narudžbe kupaca iz zemlje i inozemstva. Nemamo toliko ovaca koliko nas Turci traže. Preko njih naše ovce odlaze u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate - pohvalilo se bračni par Čikvara.

Ovce prodaju po cijeni od 200 eura za komad

Ovce prodaju kad dosegnu 25 kilograma po cijeni od 200 eura za komad, a ovan dostiže cijenu od 500 eura.

Uzgojem se obitelj ratnog vojnog invalida počela baviti kad su se iz Pitomače preselili u Veliku Barnu. U početku su oformili stado od 70-ak ovaca. No Dražen je u literaturi saznao sve o ovoj pasmini i odlučio se na novi početak u ovčarstvu. Željeli su nešto kvalitetno, izvorno i rijetko u ovim krajevima. Prvo su nabavili ovna Romulusa iz Rusije, a potom 20 mladih ovaca i ovna iz Češke. Prije kupnje napravili su sve potrebne DNK analize, analize krvi i druge provjere koje su potvrdile kako je riječ o čistokrvnoj pasmini. Bračni par ističe i kako ovce imaju vrhunske ocjene genetske kvalitete rasplodnog materijala. Ovce nisu zahtjevne jer su uglavnom u staji i ne trebaju puno pašnjaka. Hrane se sijenom i zobi.

Idi na 24sata

Komentari 103

  • VladoČotra 08.01.2016.

    Zanima me kako izvoziti ovce, kome se obratiti?

  • VladoČotra 08.01.2016.

    Zanima me kako izvoziti ovce, kome se obratiti, pomagajte???

  • VladoČotra 08.01.2016.

    Zanima me kako izvoziti ove, kome se obratiti molim vas pomagajte

Komentiraj...
Vidi sve komentare