To je to što me zanima!

Blago svjetskih mora kraj Sl. Broda: Čak imaju prave bisere

Velečasni Zuanović iz župnog dvora u Klakaru izložio je 4400 puževa, školjkaša, glavonožaca iz mora, jezera i rijeka svijeta, a najveća je školjka od 200 kilograma
Vidi originalni članak

Neki od puževa naoružani su harpunima s otrovom puno jačim od zmijskog, puževi bušači mogu potopiti drveni brod “svrdlajući” rupe u njima. Postoji i školjka glavonošca koja svoj oblik nije promijenila nevjerojatnih 500 milijuna godina.

Sve njihove ljušture ima vlč. Željko Zuanović, župnik malog sela Klakar nedaleko od Slavonskog Broda, koji je u župnom dvoru u 70 vitrina izložio 1414 vrsta puževa iz svih mora svijeta, kao i 3000 drugih ljuštura školjkaša, glavonožaca, mnogoljuštura i kopnošaca iz raznim morskih i slatkovodnih voda.

- Od djetinjstva su me zanimali školjke i puževi. Iz Donjeg Miholjca sam, ali u meni teče dalmatinska krv koja me vuče k roditeljskom Zadru i Paklenici. Prije 15-ak godina počeo sam proučavati literaturu, a uz internet sam ušao u svijet ljepote i tišine puževa i školjki koje nam je Bog darovao - govori nam don Zuanović.

U početku je skupljao jadranske školjke i puževe te one iz naših kopnenih voda. Poslije ih je počeo kupovati izvana i razmjenjivati.

Sad je svoju bogatu zbirku nazvanu “Tritonovo blago” izložio u svojem župnom dvoru u okviru stalnog postava Malakološke izložbe.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • zvolen 13.12.2015.

    Velecasni Zeljo je oduvijek bio poseban i veliki covjek !

  • georgia 13.12.2015.

    lijepo...velečasni mi na ovoj fotki sliči na jackie chana...

  • 13.12.2015.

    Prekrasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare