To je to što me zanima!

Blinken: 'Talibani moraju zaslužiti međunarodni legitimitet i potporu'

Afganistanska prijelazna vlada "sastavljena je isključivo od pripadnika talibana i njihovih bliskih suradnika. (...) Zabrinuti smo zbog članstva i policijskih dosjea nekih pojedinaca" s UN-ova popisa sankcija, istaknuo je Blinken
Vidi originalni članak

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je u srijedu da će talibani morati "zaslužiti" legitimitet u međunarodnoj zajednici pošto su imenovali vladu u kojoj su osobe za kojima tragaju američke vlasti.

Afganistanska prijelazna vlada "sastavljena je isključivo od pripadnika talibana i njihovih bliskih suradnika. (...) Zabrinuti smo zbog članstva i policijskih dosjea nekih pojedinaca" s UN-ova popisa sankcija, istaknuo je Blinken na tiskovnoj konferenciji organiziranoj u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj.

- Razumijemo da talibani to prikazuju kao privremenu vladu. Sudit ćemo o njima poslije po njihovim djelima - upozorio je američki diplomatski čelnik.

- Talibani traže međunarodni legitimitet. Svaki legitimitet i svaka potpora moraju se zaslužiti - dodao je.

Ranije tijekom poslijepodneva Blinken i njegov njemački kolega Heiko Maas predsjedali su virtualnim sastankom ministara 20 zemalja u vezi s koordinacijom međunarodnog odgovora na talibansko preuzimanje vlasti u Afganistanu.

- Razgovarali smo o tome što ćemo učiniti kako bi talibani poštovali svoja obećanja i obveze: da će ljudima dopustiti slobodno kretanje, poštujući njihova temeljna prava, uključujući žene i manjine; paziti da se Afganistan više ne koristi kao baza za terorističke napade; da neće progoniti one koji odluče ostati u Afganistanu (...) - nabrajao je Blinken.

Istaknuvši potrebu brzog slanja "humanitarne pomoći" stanovništvu, Heiko Maas je pozvao talibane da omoguće pristup UN-a zemlji.

- Planirano otvaranje kabulske zračne luke bit će korak u tom smjeru. To je veoma važna etapa, nadamo se da će uskoro biti okrunjena uspjehom - rekao je njemački ministar.

Antony Blinken je pak rekao da Sjedinjene Države čine "sve što je u njihovoj moći" kako bi se nastavili evakuacijski letovi iz Afganistana.

Optužio je talibane da sprječavaju polaske zrakoplova pod izlikom da neki putnici nemaju ispravne putne dokumente.

SAD ocjenjuje da u Afganistanu još stotinjak američkih građana čeka da napusti zemlju, ali i tisuće bivših suradnika američke vojske koji strahuju od talibanske odmazde.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • TsarSimeun 09.09.2021.

    Talibani prije svega trebaju biti izabrani, a ne nasilnici koji su do vlasti došli oružjem

Komentiraj...
Vidi sve komentare