To je to što me zanima!

'Bobetko i Ademi naredili su da ni mačka ne preživi'

Zaštićena svjedokinja na suđenju Ademiju i Norcu ispričala je da je od hrvatskih vojnika čula za naredbu da u Čitluku ne smije ostati ni mačka
Vidi originalni članak

Pucaj, znaš da su Bobetko i Ademi naredili da ni mačka ne smije ostati živa, prepričala je svjedokinja razgovor dvojice pripadnika Hrvatske vojske, prije nego što su, tvrdi, izrešetali njenu tetu, staricu koja je bila gluha i slijepa.
Brutalni zločin svjedokinja je promatrala skrivena iz grmlja gdje se sklonila neposredno nakon napada HV-a na Čitluk.
Rečenicu kojom za zločin tereti Ademija i bivšeg načelnika glavnog stožera Janka Bobetka navodno je izgovorio vojnik po imenu Dragan, a svjedokinja tvrdi da ga je prije nekoliko godina vidjela na snimci proslave 13. gardijske brigade u Rijeci.
Svjedokinja zaštićenog identiteta o zločinima u akciji Medački džep razgovarala je 1999. i s haaškim istražiteljima. Predsjednik sudskog vijeća podsjetio ju je da je tada kao naredbodavca spomenula samo generala Bobetka, a ne i Ademija.
- Vrag će ga znat valjda i nisam. Bilo mi je dosta što je i Bobetko to naredio. Oni su inače bili u Gospiću i samo su naređivali sirotinji da ubija i pljačka - kazala je. Dodala je da je o nekim zločinima poput odrubljivanja glava i nabijanja na kolac samo čula od poznanika. Tvrdi da su palež i pljačka sela započeli nakon što je naređeno povlačenje hrvatskih snaga. Kazala je da su u pljački sudjelovali i civili iz drugih dijelova Hrvatske. Norčeva obrana uložila je prigovor na svjedočenje ističući da je površno i proturječno.
U nastavku suđenja zaštićeni svjedok broj 18. ustvrdio je da nitko od Srba koji su se predali Hrvatskoj vojsci nisu preživjeli akciju u kojoj "niti jedna kuća nije ostala cijela".
Ono što nije stradalo u napadu uništeno je i zapaljeno kasnije, kazao je svjedok, ističući da na jednoj kući u Čitluku još uvijek stoji natpis "Ovo je Hrvatska, ovo jer osveta za Lovinac".
Po svjedokovim riječima, lokalno stanovništvo na području Medačkog džepa uglavnom su bili civili i stariji ljudi. Iako su imali tzv. seoske straže nisu ispalili niti jedan metak, a Gospić su, tvrdi, s punktova u Divoselu i Medku granatirali vojnici iz Gračaca.
Svjedok je nabrojao i više imena žrtava u čijoj je identifikaciji kasnije sudjelovao, a koja su bila izrešetana mecima i djelomično spaljena.Svjedok je uvjeren da da je i među vojnicima koji su 1993. ušli u Čitluk vidio njih 80-ak u crnim uniformama.Optuženi Norac prigovorio je njegovu iskazu rekavši da je u Čitluku postojala satnija od 80 do 100 ljudi koja je imala i artiljeriju.
Suđenje se nastavlja u utorak, a imena svjedoka koji bi trebali govoriti o zločinima u prvom slučaju koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haaškog suda sudac Marin Mrčela nije želio otkriti ni odvjetnicima.
 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Bijela13 10.12.2007.

    ....................ostavite Hrvatske heroje na miru....................

  • Inkoba 10.12.2007.

    dabogda ti on bio komsija

  • gardy 10.12.2007.

    ako je zaštičen svijedok ,,kako znate da je žensko,,još jedan četnik priča gluposti,,kao prvo vojnici ne dobivaju naredbe od ademija i bobetka nego njihovi zapovjednici...jebeš takvo svjedočenje,,,čuo sam nešto ali neznam od kuda i dali je to istina

Komentiraj...
Vidi sve komentare