To je to što me zanima!

Booster doza tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja

EMA i ECDC također podržavaju kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv covida-19. Pristup kombiniranja cjepiva može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom
Vidi originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u petak da Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) podržavaju primjenu treće (booster) doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja.

Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja. EMA i ECDC stoga pozivaju građane EU-a da se u potpunosti cijepe i da se pridržavaju preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze, navodi HZJZ.

NOVA PREPORUKA EMA: Booster treba primiti već tri mjeseca nakon cijepljenja

EMA i ECDC također podržavaju kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv covida-19. Pristup kombiniranja cjepiva može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv covida-19, i to kao prve i druge doze u sklopu primarnog cijepljenja, kao i kod booster doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje).

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno.

BOOSTER DOZA Slovačka će starijima od 60 godina platiti da se cijepe

Podaci pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

U EU-u su trenutno odobrena četiri cjepiva, dva mRNA cjepiva Comirnaty (Pfizerovo) i Spikevax (Modernino) te adenovirusna vektorska cjepiva Vaxzevria (AstraZenecino) i COVID-19 Vaccine Janssen; prva tri cjepiva kod inicijalnog cijepljenja primjenjuju se u dvije doze, a posljednje je odobreno za primjenu u jednoj dozi. 

Idi na 24sata

Komentari 87

  • gumeni0804 10.12.2021.

    izjava predsjednika biontecha(turčin):cjepivo za omikron se treba sastojati od 3 doze!!!😁...to je to..3 ove godine,3 sljedece,...nastavi niz

  • Željko100 10.12.2021.

    Ljudi, izađite na referendum, moramo pokušati zaustaviti ovo sranje. Nemojte ovaj referendum vezati uz bilo kakvu ideologiju ljudi koji su ga inicirali. Dobro je da je inicijativa pokrenuta od bilo koga, pa uništit će nas ovi idioti s ovim nerazumnim prisilama da se bodemo svaka 3 mjeseca pripravcima koji ne djeluju i koji su potencijalno štetni. A uskoro i naša djeca dolaze na red. Pa jesmo li mi normalni? Moramo to zaustaviti prije nego bude kasno

  • maj 10.12.2021.

    Zašto ne cijepe već cijepljene kojima je rok od 6 mjeseci prošao.Što se čeka da dođe 4 val.Svi po svoju dozu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare