To je to što me zanima!

Bosna i Hercegovina najgora je u regiji po korupciji: U Europi je druga najlošija nakon Rusije...

BiH je dobila ocjenu više u usporedbi s lanjskom, no nazaduje u odnosu na sve godine prije toga i trenutačni rezultat i dalje je drži na dnu regije, dok je u svijetu pozicionirana na 108. mjestu od 180 zemalja
Vidi originalni članak

Bosna i Hercegovina najlošije je plasirana država regije prema indeksu percepcije korupcije, a na cijelom europskom kontinentu po tome je druga najgora, stoji u analizi koju je u utorak objavio Transparency International (TI).

Analiza potvrđuje da u BiH već godinama nema nikakvog napretka u borbi protiv korupcije i da u Europi samo Rusija ima lošiji rezultat. Bosna i Hercegovina ove godine ima ocjenu 35 na ljestvici koja ide od nula, što je oznaka za najlošiji indeks, do 100, što je najbolji rezultat.

SOMALIJA NA DNU Ovo je nova ljestvica korupcije: Hrvatska je gora od Ruande!

BiH je dobila ocjenu više u usporedbi s lanjskom, no nazaduje u odnosu na sve godine prije toga i trenutačni rezultat i dalje je drži na dnu regije, dok je u svijetu pozicionirana na 108. mjestu od 180 zemalja u kojima TI provodi analizu percepcije korupcije.  

Najveći uzročnik problematične percepcije korupcije u BiH je stanje u pravosuđu te zemlje, koje je opisano kao "katastrofalno", uz zaključak kako ono potiče izostanak vladavine prava, raširenost korupcije te nekažnjene napade na slobodu medija i civilno društvo koji ukazuju na te probleme.

Transparency International pritom posebice upozorava na postupke vlasti u Republici Srpskoj, koje su u 2023. pojačale napore da ušutkaju kritičare donoseći zakone poput onoga kojim se kriminalizira kleveta i najavljujući one kojima planiraju osigurati imunitet svim entitetskim dužnosnicima i tako onemogućiti procesuiranje onih koji su umiješani u korupciju.

KORUPCIJSKI SKANDAL 'Ova afera može biti pogubna za obranu Ukrajine, ali država u ratu je plodno tlo za korupciju'

U izvještaju TI stoji kako su pravosudni sustavi BiH i Srbije uglavnom nesposobni progoniti i sankcionirati dužnosnike koji zlorabe svoj položaj, što potvrđuju porazni pokazatelji o broju podignutih optužnica i osuđujućih presuda za visoku korupciju. 

"Umjesto jačanja nezavisnosti i učinkovitosti tužiteljstava i sudova na sceni imamo sustavne napore za urušavanjem ključnih institucija i procesuiranje na temelju političkih direktiva i interesa, dok neformalne interesne mreže unutar pravosuđa odgovornost i račune polažu politici i organiziranom kriminalu, a ne građanima", kazala je izvršna direktorica TI za BiH Ivana Korajlić.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • lolita 29 30.01.2024.

    a ukrajina?

  • Oksimoron_1 30.01.2024.

    a mi smo jako daleko.... Kao uvijek, sretni smo što je nekome gore nego nama, umjesto da damo sve od sebe i na izborima i svaki dan, da nam bude bar malo bolje.

  • Jadna drzavo !!!!!!!!! 30.01.2024.

    Hhahahah kako jadan clanak !!!!!!! Juga je bila jedina drzava,ovo poslje je sve tuga i ne moze se nazvati drzvaom... Ne pisete nista kako firme propadaju kako mladi bjeze vani nego ove gluposti... Ustani TITO i pravi jos 3 gola otoka jer jedan je malo....

Komentiraj...
Vidi sve komentare