To je to što me zanima!

Bozanić: Izbor Europa ili Crkva je lažno nametnut...

Slavonsko marijansko svetište Gospe od Aljmaša posjetilo je manje vjernika nego lani. Deseci tisuća bili su na Trsatu, a njih 80.000 u Bistrici
Vidi originalni članak
U MARIJI BISTRICI OKO 80.000 VJERNIKA
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je središnje euharistijsko slavlje u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici gdje je došlo oko 80 tisuća vjernika. U propovjedi Bozanić se rekao da se "Crkva često proziva da se previše miješa u politiku".
- Naglašavam kako upravo oni koji nam predbacuju tzv. miješanje u politiku Crkvu guraju u politiku i gotovo sve što se tiče crkvenog života politiziraju za svoje interese - rekao je. Kardinal Bozanić je istaknuo i kako se u posljednje vrijeme u nekoliko navrata moglo čuti da se u Hrvatskoj treba birati između Crkve i Europe, te da se stoga izabire - Europa. Te teze, kaže, "zagovaraju baš oni koji su u doba komunizma sprečavali usvajanje europskih vrijednosti; koji su zabranjivali Crkvi komunikaciju i suradnju sa Crkvama u drugim europskim i svjetskim državama koji su nas bili ogradili željeznom zavjesom komunizma, koji su se bojali susreta s drugim narodima i kulturama".

ALJMAŠ: BISKUP SRAKIĆ PREDVODIO MISU
Najpoznatije slavonsko marijansko svetište Gospe od Aljmaša ove je godine posjetilo manje vjernika nego proteklih godina, ali je uslužna ponudila bila bolja nego ikad. Samo toga dana u Aljmašu ne nedostaje baš ničega što bi hodočasnicima moglo zatrebati, a i sve je po prihvatljivim cijenama. Primjerice, sok i vodu stajala je 12 i 10 kuna, kuglica sladoleda 5 kuna, kilogram janjetine 150 kuna, a prasetine 70 kuna. Pljeskavice i ćevape stajali su 30 kuna. Pozamašna je bila i ponuda suvenira pa se tako vjerske slike moglo kupiti za 100, 80, 40 ili 20 kuna, ovisno o veličini, a narukvice sa likovima svetaca i krunice za 20 kuna. Na dan Velike Gospe u Aljmašu je sve podređeno hodočasnicima. Sobu za noćenje moglo se dobiti za 100 kuna ili pak odsjesti u apartmanima za nešto malo više novca. Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodio je svečanu misu u 10 sati, a na kraju mise blagoslovio je novi kip aljmaške Gospe od Utočišta.

NA TRSATU SVEČANA MISA U 18.30 SATI
Deseci tisuća vjernika posjetili su marijansko svetište na Trsatu. Vjerski program obilježen je misama u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 sati, a će  svečana hodočasnička procesija s likom Majke Božje Trsatske i svečana misa krenula je u 18.30 sati na čelu s riječkim nadbiskupom msgr. Ivanom Devčićem. Mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske i svijeta molilo je u jedan glas. Pažnju im je privlačila buka koja dopirala sa tradicionalnog trsatskog sajma.
Na sajmu se moglo naći gotovo sve. Oprema za automobile, mobitele, suveniri, biljni čajevi, ljekovito bilje, masti, eterična ulja, dječje igračke, parfemi. Odjeća, obuća i donje rublje nude se po cijeni od deset do pedeset kuna. Mogli su se naći čak i kućni ljubimci. Štandova s hranom gotovo da i nije bilo. Ugostiteljski obrti i sandwich barovi nude sendviče (10-15kn), hamburgere (15kn), cheeseburgere (16kn), hot dog (12kn) i čevape (25kn).

U SINJ STIGLO 100.00 HODOČASNIKA IZ RH I BiH
U procesiji je, po nekim procjenama, sudjelovalo između 80 i 100 tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tijekom noći i ranoga jutra u Sinj su se slijevale rijeke hodočasnika kako bi stigli na središnje misno slavlje u povodu blagdana Velike Gospe koje je počelo u 9,30 sati procesijom sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske kroz grad. Procesiju i svečano misno slavlje na Trgu Franje Tuđmana predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Na svečanosti u Sinju bio je ministar Dragan Primorac.
Idi na 24sata

Komentari 17

  • grga_ri 16.08.2008.

    Kada slusam neke komentare od nekih antikrista i nevjernika slabo mi dođe! Ma nemam ja ništa protiv njih , al ne vrijeđajte ono što je nama Katolicima sveto!!!!!!!!!!!!! hvala vam na razumijevanju!

  • Marioko 15.08.2008.

    Ma pun k....c mi je vjernika koji stalno idu u crkvu a najvise ogovaraju,psuju,seru........prvi su u redovima u crkvi a zadnji za pomoc covijeku(svaka cast izuzecima).....ja sam vjernik i drzim se one promijeni sebe pa ce se i ljudi oko tebe promijenit.....nazalost malo je onih pravih istinskih vjernika koji zive vjeru...

  • frikson 15.08.2008.

    Previse svi serete tu...niste ni bili tamo a novinari izvlace rijeci iz konteksta...

Komentiraj...
Vidi sve komentare