To je to što me zanima!

Bozanić: U hrvatskom društvu se širi strah i sije nesigurnost

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu polnoćku u zagrebačkoj katedrali. Među brojnim građanima bili su i Josip Leko te Milan Bandić
Vidi originalni članak

U zagrebačkoj katedrali održana je misa polnoćka koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U homiliji je pozivao na zajedništvo i poniznost

- Na Božić, sam se Bog po svom Sinu povezao s  ljudima. Rođenje Djeteta u Betlehemskoj špilji pokazuje na kakav način nam je Bog došao ususret. Braćo i sestre, ove noći snažnije no ikada osjećamo koliko nas Bog voli, jer za nas i među nama posta Emanuel – Bog s nama. Utjelovljenje Božjega Sina pokazuje nam koliko je čovjek vrijedan u Božjim očima i koliko je Bog potreban čovjeku. Noćas, braćo i sestre, s vjerom malenih, s jednostavnošću poniznih i siromašnih, ispovijedamo: Isuse, rođeni u Betlehemu judejskome, mi te prihvaćamo, mi vjerujemo da se u tebi Bog pojavio među nama. Ti si Sin Božji. U tebi nalazimo Božje milosrđe toliko potrebno svakom čovjeku. 

- Međutim, Betlehem se dogodio prije više od dvije tisuće godina. A danas, gdje možemo susresti Spasitelja rođenog u Betlehemu? Bog se u nama rađa kada pobjeđujemo egoizam, kad se otvaramo prema drugima u poštovanju i dijalogu, kada u poniznosti opraštamo, kada u ljubavi služimo. Božić nas poziva na sebedarje, na zalaganje za dobro čovjeka i svijeta. U vremenu u kojem se i u našem hrvatskom društvu širi strah pred budućnošću, u vremenu koje sije nesigurnost na raznim područjima, više no ikada potrebna nam je božićna nada. Božić nas poziva da budemo od pomoći jedni drugima: u obitelji, vjerničkoj zajednici, susjedstvu, sugrađanstvu, u svom hrvatskom narodu, u Crkvi - poručio je na polnoćki kardinal Bozanić. 

Svima okupljenima je čestitao Božić:  'O neka se, braćo i sestre, dogodi Božić u našoj domovini Hrvatskoj, u našem gradu Zagrebu, u našoj vjerničkoj zajednici, u našim obiteljima! Anđeoskim hvalospjevom: Slava na visini Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim, ove noći mir je proglašen kao Božji program na zemlji. Dok čestitamo, poželimo taj mir jedni drugima i budimo Isusovi mirotvorci i mironosci. Vama i vašima, predragi u Kristu, od srca želim: Sretan Božić'

Na polnoćki su u Zagrebačkoj katedrali među brojnim građanima bili i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • fenix77 26.12.2014.

    Bozanić je u pravu kada kaže da se u društvu širi strah i nesigurnost. Svi dijelovi društva su korumpirani, lopovi koji su državu osiromašili su sveprisutni i dalje upravljaju državom i raznim udrugama, u crkvi više ne možeš obaviti bilo koji obred da nije umiješana politika i to diktirano direktno od Bozanića. Ima i izuzetaka, u mojoj župi je župnik na zorinici 21.12. još spomenuo da se glasa po savjesti, ne za one koji su se ogriješili u propovijedanje crkve (ne za HDZ koji je večinu Božnji zapovijedi zloupotrijebio, pogotovo onu ne ukradi te poštuj i ljubi bližnjrga svoga-ne uništi ga), no na svim misama na Badnjak i Božić, nije ni jednom riječju zabrazdio u politiku.

  • ciara46 25.12.2014.

    Pa prenesite cijeli govor, zašto ste izbacili ono najgore što je izrekao Bozanić, a nije smio na sveti dan Božića ?Mržnju koju taj čovjek sije,prelazi svaku granicu dobrog ukusa i Božjeg poslanja. Dali Papa Franjo čuje rječi iz naših crkava?

  • ZdravkoPapac 25.12.2014.

    sretan Bozic naj izdrzljivijom naCIJOMNA cjelom sv ijetu nara vno nasoj RH.

Komentiraj...
Vidi sve komentare