To je to što me zanima!

Božinović: 'Izmjenama zakona osiguravamo kvalitetnije uklanjanje opasnosti od mina'

Propisuje se, između ostalog, da osim pirotehničara i drugih osposobljenih osoba, službenici MUP-a mogu obavljati opći izvid, kao i postavljati, uklanjati i kontrolirati oznake minske opasnosti, kaže ministar
Vidi originalni članak

Cilj ovih izmjena je osigurati još učinkovitije, kvalitetnije i ekonomičnije uklanjanje opasnosti od mina, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govoreći na sjednici Vlade o izmjenama Zakona o protuminskom djelovanju. 

U Hrvatskoj je, naime, preostalo još oko 149 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, a MUP sada predlaže u svrhu adminisrativnog rasterećenja da se u potpunosti ukine dopunski opći izvid.

- Tehnički izvid se uređuje na način koji će moći prezicnije definirati područja na kojima će se obavljati tehnički izvid. Nadalje, propisuje se da osim pirotehničara i drugih osposobljenih osoba, službenici MUP-a mogu obavljati opći izvid, kao i postavljati, uklanjati i kontrolirati oznake minske opasnosti - rekao je ministar. 

DETALJI TRAGEDIJE HGSS o muškarcu koji je stao na minu kod Sinja i poginuo: Kako pomoći ako mi nismo sigurni?

Nadalje, izmjenama se propisuje i osnovna tehnička dokumentacija, koja će omogućiti jednostavno i unificirano rješenje za sve sudionike u razminiranju.

- Odnosno bolju provjeru kvalitete obavljenih poslova te uskratiti nepotrebno dupliciranje dokumenata, kao i rok do 30. lipnja svake godine do kojeg lokalne jedinice, na kojima se nalazi minski sumnjivo područje, mogu MUP-u predložiti područja za uvrštavanje u plan protuminskog djelovanja za narednu godinu - naveo je. 

U svjetlu nedavnog minskog incidenta, koji se dogodio na planinskom području općine Hrvace, a u kojem je život izgubila jedna osoba, ministar je naglasio važnost učinkovitog protuminskog djelovanja te je izrazio sućut obitelji i kolegama lovcima. 

- Pozivam sve naše građane, a posebice pojedince iz skupine koji se kreću u blizini minski sumnjivih područja da poštuju oznake koje upozoravaju na minsku opasnosti i ne ulaze jer, nažalost, opasnost od mina još uvijek postoji na nešto malo manje od 150 četvornih kilometara - kazao je Božinović.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 20.01.2023.

    I tako prođe trideset godina, u djelovanju, izmjenama……..

Komentiraj...
Vidi sve komentare