To je to što me zanima!

Božinović: OIB je ušao u punu primjenu, prestaje se koristiti matični broj građana (MBG)

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog o prestanku važenja Zakona o matičnom broju građana obzirom da za njime više ne postoji potreba
Vidi originalni članak

Ovim prijedlogom se predlaže prestanak važenja Zakona o o matičnom broju, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade s koje su prijedlog i uputili u saborsku proceduru. 

- S određivanjem jedinstvenog matičnog broja građana započelo se 1982. prema tada važećem Zakonu, a koristio se do 1. siječnja 2003., otkad se koristi termin matični broj građana. Danom prestanka važenja Zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom nakon ulaska u punu primjenu osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba - dodao je Božinović. 

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka Zakona, dodao je, neće se brisati iz evidencije te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kada se povezivanje neće moći izvršiti korištenjem OIB-a.

- Međutim, ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam - istaknuo je.

Naime, osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008., odnosno osobe koje su nestale ili stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja. 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • 27.05.2022.

    ja još koristim jmbg sve transparentno

  • DinoAKA ljubiša 27.05.2022.

    Ako netko zna vašu adresu što nije teško, vaše ime, također lagano, i OIB, naruče slobodno mobitel koji god žele, ako imate frenda u pošti, možete se nakrast pošteno, ne bojte se neće ni policija ni HR napravit ništa, "zovite policiju" je jedan od odgovora, "uzmite si odvjetnika i odite kontra telekoma" naravno da ćete izgubit vrijeme, i živce i lovicu.

  • Vili Nemoš 27.05.2022.

    Znači li to da porezna napokon može utvrditi razmjere lopovluka od strane političara?

Komentiraj...
Vidi sve komentare