To je to što me zanima!

Božinović: U lipnju u Hrvatsku ušlo 6,6 milijuna putnika

Božinović je naglasio da je u svibnju omogućen ulazak u Hrvatsku za građane 10 članica Europske unije, dok su državljani trećih zemalja i dalje obvezni dokazivati svrhu ulaska u Hrvatsku
Vidi originalni članak

Tijekom lipnja u Hrvatsku je ušlo 6,6 milijuna putnika, što je 40 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestio je u četvrtak potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U svibnju je zabilježeno 2,132.869 ulazaka u Hrvatsku, a u lipnju 6,606.801 ulazak, što je povećanje od 210 posto, precizirao je Božinović na sjednici Vlade dodajući da je riječ o uzlazom trendu koji se može pripisati popuštanju epidemioloških mjera.

U sustavu Enter Croatia - 90 posto turističkih najava

Božinović je naglasio da je u svibnju omogućen ulazak u Hrvatsku za građane 10 članica Europske unije, dok su državljani trećih zemalja na hrvatskim graničnim prijelazima i dalje obvezni dokazivati svrhu ulaska u Hrvatsku.

- Kako bi se smanjilo čekanje za prelazak državne granice zbog prikupljanja potrebnih epidemioloških podataka i kako bi se moglo epidemiološki povezati svakog stranog državljanina koji uđe u RH, sustav Enter Croatia putem kojeg strani putnici najavljuju svoj dolazak, u funkciji je na način da je od 28. svibnja izvršena najava za skoro 1,1 milijun stranih putnika. Oko 90 posto prijava se odnosi na turističke posjete - rekao je Božinović.

UNATOČ KORONI Božinović: Hrvatska u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD

Ministar je ocijenio da je zbog dobre organizacije MUP-a, Hrvatskih željeznica i češke turističke agencije Regio Jet 1. srpnja u Rijeku pristigao prvi agencijski vlak iz Praga s 450 putnika. Češki gosti su pritom koristili aplikaciju Enter Croatia, a zbog unaprijed dostavljene liste putnika granična kontrola putnika je trajala svega 25 minuta, dodao je.

Najavljeni putnici na graničnim će prijelazima moći koristiti posebne trake

- MUP, Ministarstvo turizma i predstavništvo HTZ-a iz Češke dogovorili su da će agencije unaprijed dostavljati liste putnika koji će u Hrvatsku dolaziti autobusom radi veće protočnosti. Radi prelaska hrvatske granice na najbrži mogući način slični sastanci održat će se i s ostalim predstavništvima HTZ-a u državama članicama EU - kazao je.

Božinović je rekao i da je na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija počelo obilježavanje posebnih traka koje će moći koristiti najavljeni putnici i time skratiti vrijeme prelaska državne granice.

OTVARANJE GRANICE Božinović: Uvoz virusa iz Srbije nekoliko puta veći nego iz BiH

Izvijestio je da je 26. lipnja iz Kine pristigao brod sa 194 tone medicinske i zaštitne opreme u vrijednosti od 10,2 milijuna dolara koja je uskladištena u skladištu Civilne zaštite u Jastrebarskom, odakle će se se distribuirati prema potrebi.

- Oprema se u ovom trenutku distribuira prema biračkim odborima u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom, ali i prema zahtjevu Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku - prema svim ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj - izvijestio je Božinović.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 02.07.2020.

    bu bosanci mogli u hrvatsku nakon izbora muso

  • 02.07.2020.

    Ukratko-Česi su organizirali vlak jer HZ ne moze i ne zna napraviti nista slicno kao inicijativu a ovo ostalo su nasi ljudi uz nesto malo stranaca koji imaju svoje destinacije godinama i onih obicnih turista- dobro da ih niste nazvali imenom i prezimenom pojedinacno😪 ok, lose je i znamo da je lose ali ova gluma “sve je pod komtrolom i super” je fakat dVek od price

  • ilmare 02.07.2020.

    Koliko ušlo,još više izašlo. Samo izašli se ne broje...

Komentiraj...
Vidi sve komentare