To je to što me zanima!

'Britanija mora odabrati tko će je zastupati u EU pregovorima'

Velika Britanija apsolutno treba riješiti problem tko će je predstavljati, a nakon toga možemo raditi na programu i rokovima, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault
Vidi originalni članak

Velika Britanija mora odlučiti tko će je zastupati na pregovorima s Europskom unijom kako bi razgovori mogli početi, rekao je francuski ministar vanjskih poslova  Jean-Marc Ayrault u ponedjeljak na putu u Prag gdje će s istočnim europskim članicama razgovarati o stanju u EU poslije Brexita.

U intervjuu za Reuters Ayrault je također rekao da Britanija "ne može automatski", u švicarskom stilu dobiti pristup na jedinstveno tržište EU-a bez slobodnog protoka kapitala, radne snage, dobara i elemenata usluga koje su s tim povezane.

"Velika Britanija apsolutno treba riješiti problem tko će je predstavljati ... nakon toga možemo raditi na programu i rokovima", kazao je Ayrault.

Britanski premijer David Cameron, koji je vodio kampanju za ostanak u EU, najavio je ostavku. Odbio je aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora i ostat će na dužnosti tri mjeseca dok njegova vladajuća konzervativna stranka ne izabere novog čelnika.

"Neke zemlje imaju pristup tržištu bez slobodnog protoka. To je slučaj sa Švicarskom. Nije automatski. Još ima mnogo tema o kojima treba raspraviti. Mislim da kao prvo moramo saznati što točno Britanci žele", rekao je Ayrault.   
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • žaba davi rodu 27.06.2016.

    Hrvatska .....

  • ab ovo 27.06.2016.

    henrik VIII

Komentiraj...
Vidi sve komentare