Hranu kojom su se otrovali Brođani i njihov gradonačelnik Mirko Duspara tvrtkama u gradu dostavio je catering restorana "Brod". Za vikend se u bolnicu javilo 29 ljudi sa istim simptomima, povraćanjem, mučninom i povišenom temperaturom.
- Do sada nam se javilo 37 oboljelih i kod njih devet je utvrđeno da se radi o salmoneli. Troje ljudi je zadržano na bolničkom liječenju, no nitko od njih nije ozbiljnije ugrožen. Analizirali smo hranu u restoranu, no, one koja je bila konzumirana na domjencima nije bilo. Osim toga od svih djelatnika uzeli smo briseve i stolice. Za sada sumnjamo na piletinu i puretinu te umak od gljiva - rekao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu.
- Iskreno mi je žao zbog svega što se dogodilo tim ljudima. Trideset i dvije godine radim u ugostiteljstvu i nisam niti jednog incidenta imao. Što se dogodilo u ovom slučaju sada ne mogu sa sigurnošću reći. Očekujem da će to utvrditi nadležne službe. Ovdje su u utorak bili djelatnici Veterinarskog zavoda u Vinkovcima i uzeli su briseve iz restorana i kuhinje. Mi ugostitelji nosimo teret ogromnog filtra, jer na našem jednom meniju je oko 15 proizvođača hrane. Sve njih cijenimo, jer dostavljaju uredno zapakiranu i zdravstveno pregledanu hranu, no, očito ne postoji potpuna sigurnost - rekao je Ante Jukić u čijem je vlasništvu restoran "Brod".
Dodaje kako su svi radnici prije 15-ak dana bili na liječničkom pregledu te da je s njima sve bilo u redu. Jukić smatra kako je problem u jajima, piletini, puretini, vrhnju i gljivama. Uzrok zaraze znat će se nakon detaljnih analiza.