To je to što me zanima!

Brodosplit pobijedio: Radit će na zaštiti Venecije od poplava

Tomislav Debeljak: Brodosplit će vječno ostati upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije
Vidi originalni članak

Brodosplit je pobijedio na natječaju za projekt kojim bi se Venecija trebala zaštititi od poplava koje svakih pet godina poplave grad, izvijestili su iz splitskog brodogradilišta. Projektom MOSE (Mojsije) planirano je da se uoči dolaska plime s otvorenog mora zatvore tri kanala koja vode u Venecijansku lagunu, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 80 brana, uz vijek trajanja od oko 50 godina.

Brodosplit će isporučiti 21 čeličnu branu, dimenzija 29 puta 24 metra, debljine 6 metara i težine 300 tona. Isporučivat će se po tri brane odjednom i to morskim putem do samog ušća gdje će se ugraditi, a vrijeme isporuke je 30-60 dana. Kako objašnjavaju u splitskom brodogradilištu, brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Brane će napunjene vodom ležati na dnu mora, a punjenjem zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.

- Ovim se ugovorom Brodosplit izrazito ponosi jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijarda eura i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima - istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita, u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • KristianŠimek 16.06.2014.

    ma daj?!

  • MAX 2010 26.05.2014.

    konačno i dobra vijest...........mislim valjda važnija od izbora koji su bitni uhljebima........

  • zof 25.05.2014.

    Ovo je nešto jako lijepo.. Ovo je dokaz da znamo i možemo. Volio bi da je i puno više ovakvih vijesti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare