To je to što me zanima!

Broj umrlih od gripe raste, u Kanadi oboljele i svinje

Mrtvih od svinjske gripe u Meksiku je 19 nakon analize 1303 smrti od gripa i plućnih infekcija. U Kanadi je farmer zarazio svinje virusom gripe
Vidi originalni članak

Meksičke vlasti pronašle su još žrtava svinjske gripe čime se broj smrtno stradalih od te bolesti u zemlji popeo na 19. Ministar zdravstva Jose Angel Cordova je kazao da su pregledani laboratorijski nalazi ukupno 1303 ljudi koji su nedavno umrli od raznih oblika gripe i plućnih infekcija. Od 19 žrtava je 14 žena i pet muškaraca, a većina ih je umrla u dobi između 20 i 40 godina, kazao je Cordova. Jedino je još u Sjedinjenim državama zabilježen jedan smrtni slučaj od novog oblika gripe, koji se zbog genetskog obilježja naziva svinjskom gripom, a WHO ga označava i gripom A (H1N1).
Papa Benedikt XVI. izrazio je Meksiku i drugim zemljama pogođenim svinjskom gripom svoju solidarnost obećavši im da će moliti za žrtve te bolesti koja je teško zadesila nekoliko zemalja.

NOVOM GRIPOM ZARAŽENE SVINJE U KANADI
Svinje na jednoj kanadskoj farmi zaražene su novim virusom gripe H1N1, a bolest su dobile od radnika koji je nedavno boravio u Meksiku, objavile su kanadske vlasti. Potpredsjednik kanadske Agencije za inspekciju hrane dr. Brian Evans kazao je da se radnik farme u Alberti nakon povratka iz Meksika razbolio, a da je bolest kasnije utvrđena i kod svinja. On se oporavio, a opravljaju se i životinje od kojih nijedna nije uginula.
- Mogućnost da su ove životinje prenijele bolest nekom čovjeku je vrlo mala - izjavio je Evans na konferenciji za novinare. Svjetska zdravstvena organizacija već je ranije naglašavala kako nema dokaza da gripa sa svinja prelazi na ljude te da ni konzumiranje svinjetine ne predstavlja opasnost.



FARMERI SE U EGIPTU SUKOBILI ZBOG KLANJA SVINJA
U Kairu su u nedjelju izbili sukobi uzgajivača svinja s policajcima koji su im došli odvesti životinje na klanje u sklopu eliminacije egipatskog uzgoja. Vlasti su to naložile kao  preventivnu mjeru borbe protiv svinjske gripe koja se širi u brojnim drugim zemaljama. Između 300 i 400 stanovnika četvrti u kojoj žive kršćani kopti na brdu Moqatam, kamenjem su dočekali policajce, javlja AFP. Više stotina policajca su prosvjednicima odvratili suzavcem i gumenim mecima.
Egipat je u subotu počeo masovno klanje 250.000 svinja, o čemu su vlasti odlučile nakon pojave gripe A (H1N1). Ta odluka Egipta gdje do sada nije otkriven niti jedan slučaj oboljenja životinja ni ljudi, uglavnom je kritizirana, jer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istaknula da nema podataka ni o jednom slučaju prijenosa zaraze sa svinje na čovjeka.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 1Broj 03.05.2009.

    od 1303 19 umrlo od svinjske gripe?....................................pa kak?

  • gradelji 03.05.2009.

    laaaaažžžžžž

  • hulk10 03.05.2009.

    Jel su svinje oboljele od svoje ili ljudske gripe?

Komentiraj...
Vidi sve komentare