To je to što me zanima!

Otkrili da je broj zvijezda triput veći nego što se dosad mislilo

Iz zvjezdarnice na Havajima astronomi su promatrali odsjaj crvenih patuljaka i na uzorku vidjeli da se svjetlo odbija mnogo snažnije nego što su očekivali
Vidi originalni članak

Prema nanovijim istraživanjima astronoma čini se da u svemiru ima tri puta više zvijezda nego što se do sada mislilo, piše Daily Mail. Ukupan broj zvijezda dostiže tri septilijuna ili 3 sa 42 nule, što je više nego sva zrna pijeska sa svih plaža na Zemlji. Povećanje broj zvijezda povećava i vjerojatnost da u svemiru nismo sami.  

'Novootkrivene' zvijezde su crveni patuljci, nakupine pilnova koji su hladniji i zamućeniji od Sunca. Astronomi su teleskopom zabilježili uzorak svjetla koje emitiraju crveni patuljci, a njihov odsjaj je bio puno snažniji nego što su očekivali. Promatrali su crvene patuljke u osam eliptičnih galaksija i otkrili da ih ima i 20 puta više nego u našoj galaksiji.

- Vjerojatno postoje trilijuni 'Zemalja' koji se okreću oko ovih zvijezda - objasnio astronom Pieter van Dokkum, profesor sa sveučilišta Yale. 

Astronomi koji su proučavali zvijezde pomoću teleskopa u zvjezdarnici Keck na Havajima kažu kako je glavni propust bio u perspektivi. 

- Obično pretpostavljamo da su druge galaksije iste kao naša, no ovo otkriće nam ukazuje da u drugim galaksijama postoje drugi uvjeti - rekao je suradnik Charlie Conroy.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • TomoJuretić 11.12.2010.

    eHrvatska treba vašu pomoć! Registrirajte se na eRepublik-Online društvenu igru koju trenutno igra oko 250 000 igrača, ktome 7000 Hrvata ponosno vodi i brani svoju eHrvatsku! Postanite predsjednik, ambasador, novinar, ugledni poslodavac i još mnogo toga. Trenutno eHrvatska pomaže eBiH u obrani od eSrbije, trebamo vašu pomoć! eHRVATSKA TE TREBA! Link za registraciju: http://www.erepublik.com/en/referrer/Tox2401

  • baka nada 06.12.2010.

    kako je netko uopće i došao na ideju da smo sami.

  • lunaluna 03.12.2010.

    Prema mojoj procjeni zvijezda ima pun kufer i 800--što jest,jest...

Komentiraj...
Vidi sve komentare