To je to što me zanima!

Brojna pitanja bez odgovora: Teorije nestanka čak 239 ljudi

Jedino što je službeno je potvrđeno da se zrakoplov u jednom trenutku okrenuo (ne zna se zašto) te da nije isključeno djelovanje treće osobe. U zrakoplovu je bilo 239 ljudi...
Vidi originalni članak

I četiri godine nakon nestanka Malaysia Airlines na letu MH370 i dalje postoje brojna pitanja na koje nema odgovora. Nakon što je nedavno predstavljeno završno izvješće, jasno je da istražitelji zapravo ne znaju zašto je i kako zrakoplov nestao.

Zbog toga su različite "teorije zavjere" i dalje vrlo aktualne. Jedino što je službeno je potvrđeno da se zrakoplov u jednom trenutku okrenuo (ne zna se zašto) te da nije isključeno djelovanje treće osobe, piše The Sun.

Ta je izjava istražitelja navela neke da opet aktualiziraju teoriju otmice aviona. Činjenica je i da su pronađena tri komada aviona u blizini obala Tanzanije i JAR-a. Sve ostalo je zasad misterij. 

TEORIJE ZAVJERE
 

1. Pilot je počinio samoubojstvo. 

Zaharie Ahmad Shah (57) je bio u početku istrage sumnjiv. Nagađalo se da je imao osobnih problema zbog čega je počinio samoubojstvo. No  glavni istražitelj Kok Soo Chon je u ponedjeljak rekao kako nema dokaza da je Shah imao obiteljskih, financijskih niti bilo kakvih drugih problema. Zaključili su i da nije bio bolestan. 

2. Pao je tlak u kabinama, a maske za kisik nisu funkcionirale

I ova je teorija "pala u vodu" jer su istražitelji zaključili da je pilot bio pri svijesti. 

3. Otmica

Iako su neki iz izjave Kok Soo Chona zaključili da je avion možda bio otet jer je glavni istražitelj tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak više puta izjavio da "ne mogu isključiti djelovanje treće osobe", Chon je isto tako rekao da nema dokaza da je netko izvana preuzeo kontrolu nad avionom. Također, istraga je pokazala da nitko u zrakoplovu nije niti na koji način bio sumnjiv niti je imao kriminalnu prošlost. 

4. Kvar

Istražitelji kažu da je zrakoplov bio jako dobro održavan te da niti jedan od tri pronađena dijela nije dokazivao da je zrakoplov planuo. 

5. Eksplodirale baterije

Zrakoplov je u teretnom prostoru imao dvije tone litij baterija i više od četiri tone tropskog voća. Nagađalo se da su možda baterije eksplodirale no niti za to nema dokaza. 

6. Sve su zataškali?

I dalje javnost na zna što se dogodilo sa zrakoplovom pa se mnogi pitaju kako je moguće da se danas, uz svu tu tehnologiju samo tako izgubiti avion. Čak je i premijer Malezije  Mahathir Mohamad rekao: "Netko nešto skriva..." 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Akull 02.08.2018.

    Kako neznaju,eto ga tamo u Ukrajini zrusen od strane amera.....

  • luna5 01.08.2018.

    sve po malo nestaje.........

  • Rocking Roller 01.08.2018.

    Najjednoatavnije rješenje je gotovo uvijek ono pravo. Ljudski faktor ili kvar. Teorije urote uvijek postoje, potpiruju maštu ali vrlo rijetko imaju osnove.

Komentiraj...
Vidi sve komentare