To je to što me zanima!

Brojni požari u Lici, gorjelo skladište pilane u Bjelopolju

JVP Plitvička Jezera u zadnjih sedam dana intervenirala u više od 15 slučajeva, uglavnom požarima otvorenog prostora. U utorak,požar  je izbio i u otvorenom skladištu u krugu pilane
Vidi originalni članak

- U zadnjih tjedan dana vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Plitvička Jezera, kao i ostalih vatrogasnih postrojbi operativnog područja kao što su dobrovoljna vatrogasna društva Plitvička Jezera, Udbina i Donji Lapac, intervenirali su na požarima otvorenog prostora u iznadprosječnom broju intervencija.

Ono što je jako značajno, područja zahvaćena požarom su vrlo velikih površina, neki se čak broje i u tisućama hektara. Uglavnom su prošireni na minski sumnjive površine, odnosno područja koja još nisu razminirana - javljaju nam vatrogasci iz Korenice.

436 INTERVENCIJA Buran vikend za gotovo 2000 vatrogasaca; Gori kod Medaka

 Dodaju da je samo Javna vatrogasna postrojba (JVP) Plitvička Jezera u zadnjih sedam dana intervenirala u više od 15 slučajeva, uglavnom požarima otvorenog prostora. Prošle noći, u utorak, požar  je izbio i u otvorenom skladištu sječke i drvene građe u krugu pilane u Bjelopolju. 

- U ovom požaru, koji je u srijedu oko 15 sati još uvijek u tijeku, zahvaćena je velika količina drvne mase. Gase ga vatrogasci javne i dobrovoljne postrojbe Plitvička Jezera sa četiri vozila i desetak vatrogasaca, za što su potrebne velike količine vode - kažu vatrogasci.

AKCIJA MORH objavio: Dva kanadera gase požar na otoku Korčuli

Značajan probleme im stvaraju idealni uvjeti za širenje požara, miniranih područja, ali i najčešće kasna dojava požara vatrogascima. Razlog tomu je, kažu, nenaseljenost područja, ali i needuciranost pučanstva i prolaznika o važnosti ranog otkrivanja i dojavljivanja požara. 

- Vatrogasci stoga već prilikom dolaska na mjesto intervencije zatiču velike požarne fronte i velike površine zahvaćene požarom. Neki od požara su i prešli iz susjedne države kroz minirana područja. Zadnjih nekoliko tjedana stvorilo je idealne klimatske uvjete za širenje požara - kazuju korenički vatrogasci.

ZAVRŠILI OČEVID Veliki požar kod Tribunja je podmetnut, traže piromana

Naime, zime s malo kiše i puno vjetra, kakva caruje od početka godine u Lici, stvara idealne uvjete za brzo širenje vatre na vrlo veliki prostor. Poljoprivrednici i stočari spaljuju granje i korov na otvorenim neobrađenim prostorima. Na njima su se zbog dugogodišnje zapuštenosti stvorile poprilične naslage stare suhe trave, makije i grmlja koji potpomognuti povoljnim vjetrom uzrokuju izuzetno velike i ‘brze’ požare.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • jo2hn8ny 27.02.2019.

    Sve ih treba novčano kazniti zbog nepoštivanja propisa.

  • MarioRendulic 27.02.2019.

    ..zalosno..pali se namjerno zbog ispase i nikog nije briga a auto cesta se zatvara!😐

Komentiraj...
Vidi sve komentare