To je to što me zanima!

Bruxelles: Hrvatska i BiH su potpisale sporazum o granici

Sporazumom je određeno da će građani koji žive unutar pet kilometara od granice Hrvatske i BiH uživati u olakšanom režimu za prelazak granice od 1. srpnja
Vidi originalni članak

Hrvatska i Bosna i Hercegovina su u srijedu u zgradi Europske komisije u Bruxellesu potpisale sporazum o graničnom prometu i sporazum o graničnim prijelazima. 

Između ostalog, sporazumom je određeno da će građani koji žive unutar pet kilometara od granice Hrvatske i BiH uživati u olakšanom režimu za prelazak granice od 1. srpnja kada Hrvatska uđe u EU. Pravilo bi se u budućnosti moglo proširiti na one koje žive do 30 kilometara od granice, piše Večernji list.

Europski povjerenik za proširenje, Štefan Fuele objasnio je da su sporazumi važni jer omogućuju normalan nastavak života, kao i prilagođavanje dolasku EU na granicu dviju zemalja. 

Na potpisivanju sporazuma bili su ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji je s Pusić potpisao i treći dokument. To je zajednička izjava o tumačenju i primjeni Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij BiH u Neumu i kroz hrvatski teritorij do luke Ploče. Dokument omogućuje Hrvatima da i nakon 1. srpnja olakšano prolaze kroz Neum.

Odluka o Pelješkom mostu do 18. kolovoza

Koje je najbolje rješenje za povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom zemlje trebalo bi se saznati 18. kolovoza. Naime, do toga datuma, javlja HRT, trebala bi biti gotova predstudija izvedivosti koju financira Europska komisija, rekla je Bruxellesu ministrica Vesna Pusić. Dodala je kako predstudija u obzir uzima 11 mogućih rješenja za povezivanje hrvatskog teritorija, koji je prekinut na području Neuma. Naglasila je i kako su u prvom nacrtu dvije varijante mosta, viseći i na stupovima, ocijenjene kao najbolja rješenja.   

Idi na 24sata

Komentari 38

  • uro 20.06.2013.

    Zamisli samo da mi to nismo potpisali hrvatska bi propala. Pomisli samo treba ići u bosnu po hrvatsko pivo jer je gajba jeftinija 50kn. sok da se i ne prića a tek cigare. Prevezem se lijepo preko natočim tank plina kupim gajbu pana tri kartona soka usput još nešto i evo ti uštede od par stotina kuna. Zašto naši veleučeni političari malo ne razmisle jer smo preplavljeni mljekom upitne kakvoće iz bosne a i sve ostalo što sam spomenuo i neriješe to ovdje. Nemogu jer todorič i ostali koji gule sirotinju nebi zaradili .

  • Klukas 20.06.2013.

    Dobro je da Hrvati Bosne i Hercegovine imaju hrvatske putovnice. Pomagali su Hrvatsku u Domovinskom ratu, i vojno i financijski. Vole Hrvatsku. Dobro je imati takve susjede, prijatelje i to velike domoljube.

  • 20.06.2013.

    Hoće li konačno i građani Republike Hrvatske dobiti neku olakšicu, nekakav olakšani režim nečega? Stalno se povlađuje manjinama, pa susjedima, Slovencima, Bosancima, Talijanima....kad ćemo mi doći na red, mi hetero Hrvati, rođeni u Hrvatskoj, koji smo je branili od agresora i zdravlje za nju dali?

Komentiraj...
Vidi sve komentare