To je to što me zanima!

"Bruxelles uopće ne zanima dobrobit hrvatskog naroda"

Ali ne tugujte, nije stvar u vama. Elita na vrhu EU brine se samo za svoju dobrobit i svoj profit. Uvjeren je u to Frederick William Engdahl, kontroverzan američki autor
Vidi originalni članak

Njegove se knjige čak i u Hrvatskoj prodaju u tisućama primjeraka. F. William Engdahl svijet je osvojio oštrim kritikama SAD-a i njihove vanjske politike. No njegovi su interesi vrlo široki, a s obzirom na to da već više od 20 godina živi u Njemačkoj u njegovu je fokusu Europska unija jednako kao i Sjedinjene Američke Države. Kako se bavi uglavnom globalnom problematikom i analizom svjetskih događaja, zanimalo nas je kako se snalazi s pitanjima o malenim državama.

- Naravno da Hrvatska može napraviti razliku u svijetu - odmah je rekao, potpuno uvjeren u to. Sve što nam treba je strategija i jasni stavovi. Kad bi to barem bilo tako lako. No Engdahl je odmah ponudio primjer Islanda, kako kaže, jedne od najmanjih zemalja na svijetu koja ima nešto više od 200.000 stanovnika, a koja se isto kao i svi dala zavesti bankarskim igrama s nekretninama i spekulacijama britanskih bankara i političara.

- I kad je nekretninski balon puknuo 2008. godine britanske banke i vlada tražile su da Islanđani plate praktički svojom krvlju kriminalne aktivnosti svojih bankara i nekih političara. Nakon intenzivne rasprave na Islandu su odlučili pristojno reći britanskim bankama: Idite k vragu. Zaključili su da su to su nelegitimni zajmovi kriminalaca bankara i da će imati legitimno suđenje na Islandu te su stavili bankare u zatvor. Nacionaliziranje banaka bilo je potrebno. Dakle, malene zemlje mogu promijeniti stvari, pozitivno ili negativno, a Hrvatska bi mogla napraviti mnogo promjena u svijetu danas, tako da se čuju vaši stvarni interesi i da se izražavaju jasno i glasno. No morate imati dobro razrađenu strategiju. Vaš se glas neće čuti preko Bruxellesa - uvjeren je Engdahl koji uvjerava kako “Bruxelles uopće ne zanima dobrobit hrvatskog naroda”.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 78

  • SAINT 28.11.2014.

    Ništa nova , to zna svaki normalan čovik.

  • Hećim 27.11.2014.

    Mudro čovjek zbori...

  • rođo101 27.11.2014.

    kako da očekujem od brisela ili koga već da se brine o hrvatskoj,kad se ne brinu oni što sjede na pantovčaku i gronjem gradu.dobiju mandat odguslaju ga,izgube ga i 4g sjede u hladovini svejsni da će ponovo sjest u fotelje i nastavit tamo gdje su stali prije 4g.

Komentiraj...
Vidi sve komentare