To je to što me zanima!

Bugarska vlada daje ostavku zbog prosvjeda protiv štednje

Bugarski premijer obećao je smanjenjem cijene struje kazniti četiri kompanije za distribuciju struje. Jedna je češki ČEZ, kojem je u vlasništvu i češka vlada
Vidi originalni članak

Bugarski premijer Boiko Borisov u srijedu je najavio ostavku vlade uslijed nacionalnih protesta zbog mjera štednje i visokih cijena struje, javlja Reuters.

- Neću sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče bugarski narod - kazao je Borisov parlamentu.

Borisov je jučer građanima obećao smanjiti cijenu struje nakon što su posljednjih dana masovno prosvjedovali protiv skupe električne energije. Snižavanjem cijene za osam posto premijer je obećao kazniti kompanije za distribuciju koje su mahom u rukama stranaca.

Borisov tako najavljuje povlačenje licence za distribuciju struje češkom ČEZ-u, a novčano će kazniti još tri kompanije. 

- ČEZ se ne slaže s politizacijom ove situacije i povezuje je s predstojećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj - kazala je glasnogovornica češke kompanije. Reagirala je i češka vlada, vlasnik 70 posto ČEZ-a, te su ocijenili da je potez Sofije 'jako alarmantan'. 

U desecima gradova u Bugarskoj već danima traju prosvjedi zbog poskupljenja struje za 13 posto. Bijesni Bugari su na ulicama palili račune, bacali kamenje na prostorije tvrtki koje distribuiraju struju te tražili i nacionalizaciju kompanija od kojih su dvije u rukama čeških, a jedna u rukama austrijskih vlasnika. 

Cijena struje porasla je još u srpnju, no pravi učinak poskupljenja pokazao se na računima u zimskim mjesecima. 

Idi na 24sata

Komentari 49

  • vatrogasacMirko_1 20.02.2013.

    malo je časnih ljudi..

  • vekavac 20.02.2013.

    Ma vidi ti jadne i strašljiva Bugarske vlade kako bježi čim malo netko podvikne.Naši junaci ogulili državu i narod kao repu i svi sjede ponosno i čvrsto na svojim foteljama.Problem je u nama sići jer imamo srce kao" Mudo u komarca."Samo i komarac se nekomu krvi napije a mi................????????

  • cromata 20.02.2013.

    nekuzim zasto vi nezelite izaci iz krize?

Komentiraj...
Vidi sve komentare