To je to što me zanima!

Bum-bum krave: Zbog njihova izmeta eksplodirala je štala...

Metan iz 90 krava muzara eksplodirao je u štali u Rasdorfu u Njemačkoj. Od siline naknadne eksplozije štala je ostala bez krova, a jedna krava je i lakše ozlijeđena
Vidi originalni članak

Ispuštaju plinove i podriguju. I to u tolikoj količini da su u zrak dignule cijelu štalu u Rasdorfu u Njemačkoj.

- Velika razina metana nakupila se u štali zahvaljujući nadutosti krava - rekla je u ponedjeljak njemačka policija. Metan iz 90 krava muzara eksplodirao je u štali. 

- Plin je eksplodirao zbog statičkog elektriciteta. Zatim je sve eksplodiralo uz bljeskove vatre - stoji u policijskom priopćenju. Od siline naknadne eksplozije štala je ostala bez krova, a jedna krava je i lakše ozlijeđena.

- Veterinari su odmah zbrinuli kravu i pobrinuli se za opekline koje je dobila u požaru - rekao je u utorak glasnogovornik policije.

Krave ispuštaju do 500 litara metana

Hitna pomoć, vatrogasci, policija i radnici plinare u roku nekoliko minuta pojavili su se na farmi. Radnici plinare bacili su se na posao i počeli mjeriti količine plina kako bi ocijenili postoji li šansa za još koju eksploziju. Nasreću, razina metana bila je niska. Metan je zapaljivi plin bez boje, okusa i mirisa, a stvara se zahvaljujući bakterijama u kravljim želucima.

Krave ga najviše ispuštaju kroz probavu, tj. podrigivanjem i oslobađajući vjetrove. Dnevna količina plina varira.

Neki stručnjaci navode da krave ispuštaju do 200 litara metana, a drugi tvrde da ispuštaju do čak 500 litara opasnog stakleničkog plina. Tu količinu uspoređuju sa zagađenjem koje na dan proizvede auto.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • pijevac 29.01.2014.

    koliko bi tek njima odrezala za certifikat mrak-taritaš??

  • 23luna 29.01.2014.

    e,vidite zato trebaju imati certifikat za ispušne plinove,da su ga imali to se ne bi dogodilo,naša ministrica Mrak radi na tome..

  • Holstein_1 28.01.2014.

    Jakovina prdi ko krava!

Komentiraj...
Vidi sve komentare