To je to što me zanima!

Burza rada brisat će svakog tko prima više od 1565 kuna?

Sindikalisti smatraju kako Vlada administrativnim mjerama želi smanjiti broj nezaposlenih. Te će mjere tjerati ljude da se ne prijavljuju već da rade 'na crno'
Vidi originalni članak

Sindikalistima nisu 'sjele' zakonske izmjene o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Upitno im je definiranje osoba koje s 'burze rada' mogu ostvarivati određena prava.

Naime, prema tim izmjenama, nezaposlenim bi se ubuduće trebao smatrati netko tko mjesečno, po ugovoru o djelu ili drugom zakonitom modelu, zaradi manje od 1.565,07 kuna. Svatko tko zaradi više brisat će se s 'burze rada', piše tportal.

Sindikalisti smatraju kako će se zbog toga povećati rad 'na crno'.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ne vidi razlog zašto država smanjuje dosadašnji limit od 2700 kuna  i prisiljava ljude da se snalaze 'na crno' ili da umru jer ne mogu preživjeti s 1500 kuna.

Novosel kaže da ne zna koji je krajnji cilj, ali da se očito radi o nekoj administrativnoj mjeri kojom će se 'smanjiti' broj nezaposlenih.

- To je van svake pameti - upozorava Novosel.

U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno je više od 338.000 osoba.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) smatra da će Vladine mjere, ukoliko budu usvojene, tjerati ljude da se ne prijavljuju, jer od naknade ne mogu živjeti. 

- Vlada ničim nije objasnila razloge zašto to radi. Daje se iščitati kako žele smanjiti broj nezaposlenih administrativnim mjerama. Drugi razlog ne mogu dokučiti, jer ga nisu ponudili - rekao je  Krešimir Sever za tportal.

Idi na 24sata

Komentari 88

  • robin7hood 19.02.2012.

    nasa politika je jadna.mi radnici smo kao robovi,"poduzetnici" su kraljevi,prijavljuju nas na minimalac,ostatak isplacuju na ruke,kradu prirodne resurse (sljunak u mom slucaju),prodaju ga skupo drzavi i gradu,ne placaju realne doprinose,poreze i kad odes prijaviti policiji gospodin policajac te pita dali si ti svjestan da si mu suucesnik!jer ti to sve nisi u zacetku prijavio.kakva je to jebena drzava?

  • biberrr 18.02.2012.

    Burzu rada treba ukinuti,ona baš ničemu ne služi. Ne treba mjeriti broj nezaposlenih,već broj zaposlenih u ovoj državi. Manipulacije političara sa burzom rada i brojem nezaposlenih su smiješne.

  • BlackRaven 18.02.2012.

    Ma jhebo politiku, nema od toga koristi , idem mailat frendu šta mu sve treba za dobar fiš, a ne kad mu ga dođem skuhat da nema nit kotlića. I tako nitko neće slušat ništa pametnog u ovoj zemlji. Kad im i dokažeš da si pametniji od njih i imaš više iskustva - onda si im opasan po NJIHOV položaj. ......Da mi je bit Bajić na tjedan dana ne bi bilo nikakvih izvješča u saboru od 4 sata - pošto bi ih pol već čistilo snijeg na javnim radovima. Kad već nema mjesta u zatvoru, ima mjesta u vojnom pritvoru, pa da vidimo jel bi se tko bunio osim njih. Kako je to Maggie rekla - vođenje države je samo good housekeeping. Predložili joj da dođe malko i pomogne savjetima , ali rekla je da je prestra za to i da je zanemarivala vrt i muža predugo..A i da je ona svoje napravila..

Komentiraj...
Vidi sve komentare