To je to što me zanima!

Burzovni pokolj: Amerika pred ekonomskim krahom?

Kongres je odbio plan konsolidacije Wall Streeta vrijedan 700 mld. $. Dionice su strmoglavo pale. Kardum kaže kako u nas nema razloga za paniku
Vidi originalni članak

Predstavnički dom američkog Kongresa je, bez obzira na sva upozorenja, sa 205 glasova za i 228 protiv obacio plan državnog otkupa nelikvidne imovine banaka i drugih financijskih institucija. Prijedlog zakona srušli su upravo zastupnici Busheve Republikanske stranke sa 133 glasa protiv i samo 65 za iako je predsjednik prije glasovanja upozorio zastupnike na katastrofalne posljedice za američko gospodarstvo ako plan ne bude prihvaćen.

INDEKS DOW JONES PAO ZA 5,6 POSTO
Vrijednost dionica na Wall Streetu oštro je pala već u jutarnjem početku trgovanja, zbog neizvjesnosti oko ishoda glasovanja u Kongresu. Nakon objave da plan sanacije nije izglasan, njihov pad nastavljen je strmoglavo. U 14.10 sati, po istočnoameričkom vremenu, najširi dionički indeks Standard & Poor's 500 pao je za 87,02 boda ili 7,2 posto, na 1125,99 bodova, što je najveći pad od burzovnog sloma 1987. Podindeks S&P Financial izgubio je čak 11 posto vrijednosti. Indeks Dow Jones pao je za 631,13 bodova, ili 5,6 posto, na 10512 bodova, a tehnološki indeks Nasdaq za 148,4 bodova, za 6,8 posto, na 2034,94 bodova.
U jednom trenutku Dow Jones pao je 700 bodova, najviše u povijesti, piše The Economist. U zadnjih 20 godina najveći pad Dow Jonesa, od 22,61 posto, zabilježen je 19. listopada 1987., nakon 11. rujna indeks je pao 7,1 posto, a ovo je njegov treći najveći pad u tom razdoblju.
- To je najgore što sam vidio otkako je kreditna zbrka počela, sve dok ne saznamo zašto nisu izglasali, nastavit ćemo s rasprodajom dionica, komentirao je Michael Nasto, vodeći broker U.S. Global Investors Inc.-a. Program od 700 mld. dolara trebao je omogućiti ministarstvu financija SAD-a da po diskontnoj cijeni otkupljuje od banaka i drugih financijskih institucija nelikvidne vrijednosnice derivirane iz hipotekarnih kredita i druge loše dugove koje opterećuju bilance i uzrok su golemih gubitaka te niza propadanja i preuzimanja financijskih divova s Wall Streeta.

KARDUM: KOD NAS NEMA RAZLOGA ZA PANIKU
Nema nikakvih fundamentalnih razloga da se taj potres prebaci u Hrvatsku, kaže Željko Kardum, glasnogovornik Zagrebačke burze.
- Prema izvješću HNB-a, koje je guverner nedavno prezentirao u Saboru, naš je bankarski sustav likvidan. S druge strane, polugodišnja izvješća poduzeća su dobra i ne daju nikakvih osnova panici, naprotiv. Kardum ipak dopušta mogućnost straha čiji temelj nije ekonomija već psihologija masa.
S njim se slaže i makroekonomist dr. Mladen Vedriš.
- Odluka Kongresa sigurno će donijeti neizvjesnost na američkom tržištu, ali poznavajući Amerikance, očekujem neku novu rezoluciju za pomoć. Burza će se "protresti", no to neće mnogo utjecati na europski financijski sustav - objasnio je.
Iztok Likar, glavni urednik financijskog portala Hr.portfolio.com, kaže kako za Ameriku ova odluka znači nastavak krize, no za Hrvatsku ona ne znači, suštinski, ništa.
- Odraz na burzi ovisit će ponajviše o tome kako ulagači doživljavaju i definiraju tu krizu. Sad će postati jasno koje će američke tvrtke propasti, a koje će opstati - rekao je Likar.

ISPARILO 1200,000,000,000 DOLARA
Iako naši stručnjaci tvrde da nema realnih razloga za paniku, u zadnje vrijeme pokazuje se da domaći investitori slijepo slijede trendove iz New Yorka. Grafikoni pada Dow Jonesa i Crobexa su gotovo isti. Zbog odbijanja plana spašavanja na burzama u SAD-u u ponedjeljak je isparilo 1200 milijardi dolara.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • vinine 30.09.2008.

    e moj kardume pojma ti nemaš, odnja te đava ko te na mene namiri tebe i tvoje dionice...

  • had 30.09.2008.

    Svi se čude frci u SADu jer su hipnotizirani reklamnim izmišljotinama.Ti kriminalci su uvjerili cijeli Svijet u svoju genijalnost i sada svi cmizdre.Bolje da se boje jer će nas zemlja snova odvući u propast.Globalizacija je njihova najveća prevara kojom mogu sve odvesti na dno.Svi biježe od SADea osim jadnika poput Hrvatske Vlade koja se stalo gura u tu politiku kao partner.Jao si ga nama.

  • Leonarda 30.09.2008.

    Da ne budem panicar,al kazu u narodu:nicija nije do zore sjala,pa nece ni njihova..sa dodatkom \"gori i kod nas na fitilju\"..sve je povezano cili svit sa Amerima i ako kod njih drma,drmat ce i kod nas..a za rat..pa to je jasno vec odavno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare