To je to što me zanima!

Čačić: Na granici smo pucanja sustava i kasnimo s projektima

Potpuno je neodgovorno i opasno što smo dopustili da se, gledajući apsolutne brojke, nalazimo na 8. mjestu u svijetu po uvozu električne energije, kaže Čačić
Vidi originalni članak

- Po relativnim razmjerima smo 2. u svijetu po uvozu električne energije, a po apsolutnim smo 8., rekao je ministar rada na konferenciji o energetskoj strategiji Vlade. 

Ponovio je kako je Hrvatska energetski ovisna zemlja i slabo konkurentna na vanjskom tržištu te da crpljenje nafte i plina u Hrvatskoj opada, da trošimo više energije od europskog prosjeka te da se slabo koristimo obnovljivim izvorima energije. 

- Hrvatska mora pet do šest puta ubrzati investicije kako bi ostvarila zacrtani plan od 15 milijardi eura ulaganja u energetski sektor u narednih 7,5 godina. Do 2020. oko 1200 MW termoelektrana izlazi iz pogona. Mi smo na granici pucanja sustava, a u dubokom smo zakašnjenju s novim projektima. Vidite sve što se događa oko Plomina i Omble - rekao je Čačić.

 - Gori nam pod petama. Potpuno je neodgovorno i opasno što smo dopustili da se, gledajući apsolutne brojke, nalazimo na osmom mjestu u svijetu po uvozu električne energije - kaže Čačić i dodao da trebamo razmisliti o drugim vrstama energije.

- Donedavno sam mislio da je ugljen 100 posto štetan, a da plin uopće nije štetan za okoliš. No ispostavilo se da je razlika šteti za okoliš mala, s time da je ugljen u zadnje vrijeme poskupio 5 posto, a plin 250 posto. 

Unatoč prošlotjednoj presudi i sve češćim pozivima da bi trebao otići iz Vlade Čačić se u nekoliko navrata našalio. 

-Nedavno sam razgovarao s turskim prvim potpredsjednikom Vlade, znate i oni imaju tu funkciju - rekao je, ali na zahtjev novinara da komentira Josipovićevu izjavu da bi SDP trebao razmisliti o njegovom ostanku u  Vladi, Čačić se zahvalio i napustio konferenciju. 

Idi na 24sata

Komentari 154

  • ludom 12.07.2012.

    Pa naravno da sve puca jer je u pitanju mentalitet. Pogledajte samo sebe u ogledalo i izraz vaše face reći će vam sve. Vi ste sada valjda predstavnik hrvatskog čovjeka. A kako se ponašate? Stalno nešto gruntate, muljate, petljate, mislite da vas šalje sam Gospodin, a pri tome skromnost vam je nepoznat pojam. Ako vas to tješi, niste vi, nažalost jedini. Takvi su svi vaši pajdaši, a ona naivna mladica, koja je mislila da može učiniti nešto pošteno, otperjala je prije nego je stigla zagrijati fotelju. Čudi me samo, što naivni narod još nije skužio da svojim potpisom vama omogućava da činite što vas volja, a ne odgovarate nikome. Vaši roditelji (ako ih još imate) sigurno se vama jako ponose. Jadni su svi oni istinski domoljubi koji su dali ono najvrijednije, da bi se sada Vi i vama slični bahatili po Hrvatskoj. Sjećam se Vaše rečenice kada vas je na Markovu Trgu policajac upozorio na pogrešno parkiranje, i onda mi je o vašoj naravi sve bilo jasno.

  • polo60 04.07.2012.

    Vidiš što se desi kada se ne radi ,ali ne zamjeramo ti imao si puno obaveza oko smrti dvoje ljudi koje si ubio ,pa je tu trebalo puno energije ,a mi čemo i dalje uvozitin a ti dizati cijenu i tako unedogled ,ali tješi me ona ,radi čovječe što hočeš ali nečeš dok hočeš ,tomu nije niko stao na put pa se nadam da nečeš ni ti .

  • owl 04.07.2012.

    kako nece sustav puknuti kad njime upravljaju "pukotine" kao sto je i on sam

Komentiraj...
Vidi sve komentare