To je to što me zanima!

Čak petorici premijera Angela Merkel poslala 'poljubac smrti'

Njemačka kancelarka Merkel je mnoge veličine, poput Gyurcsányja, Aherna i sad Berlusconija, poslala 'u povijest'. Među njima čak i legendarnoga Helmuta Kohla
Vidi originalni članak

Na izborima 2007. godine Angela Merkel bez okolišanja je poduprla Ivu Sanadera iako je oporba to protumačila kao miješanje u unutarnje poslove Hrvatske.

- Hrvatska se zadnjih godina počela brzo razvijati - rekla je u HDZ-ovu spotu i nastavila:

- Reforme u javnoj upravi, u gospodarstvu i u pravosuđu zemlju su pretvorile u pokretača Jugoistočne Europe. Hrvatska je na dobrom putu da postane članica EU. Sve je to učinjeno pod vodstvom HDZ-a i Ive Sanadera...

Angela Merkel samo dvije godine nakon toga vidno je zahladila odnose prema hrvatskom premijeru. Njegov odlazak mnogi su tumačili kao rezultat berlinskog pritiska ili čak ultimatuma. Sanader je iz zatvorske ćelije ogorčeno demantirao vijest da ga je Merkel natjerala na odlazak. Tvrdio je kako ga je molila da ostane. 

No, njemačka kancelarka već je mnoge veličine, poput Gyurcsányja, Aherna i sad Berlusconija, poslala "u povijest". Među njima čak i legendarnoga kancelara Helmuta Kohla, kad se otkrilo da su njegov CDU financirali novcem iz crnih fondova. 
Njemačka kancelarka, a ne Jose Manuel Barroso, najmoćniji je europski političar. 

Njena snaga ima dva oslonca. Jedan je poslovično vitalno njemačko gospodarstvo, a drugi njezina osobnost. Angela Merkel je jaka žena, čiji je tihi, skromni, samozatajni imidž u oštroj suprotnosti s njenim političkim rukopisom. Merkel je, kad je riječ o smetnjama, prava metla. 

Hrvatska je kroz aferu "Hypo banka" nanijela strahovitu financijsku štetu Njemačkoj, koja je morala sanirati neočekivane minuse južnih susjeda. U velikom dijelu Europe to je pučki običaj, očekivati da Nijemci pokriju minus na tekućem. 
Grci, Mađari, Talijani...

Europa druge brzine uzda se u financijsku pomoć Nijemaca, kojima sve to lagano počinje ići na živce. No ako već moraju, jasno je da takve usluge nikad nisu besplatne...

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Njonjo i Anemični 14.11.2011.

    daj srećo poljubi Milanovića,Josipovića,Čačića,Šeksa,Milinkovića i još puno njih u našemu saboru i političkoj sceni!!!!!

  • feba 14.11.2011.

    Tko je i što je ova žena skužila sam odavno.Ali ipak je preklinjem da nam skloni Jadranku i HDZ.

  • jozija 14.11.2011.

    „FriedrichNitche: Otišlo im 300 komada starijeg modela T-84 i oni bi još , a pogotvo bi modernizirane Degmane.. Koji su btw pomeli konkurenciju do nogu na testovima“ Mnogo je „mačku teleća glava“. Da ste ikada pročitali „ Tako je govorio Zaratustra“ ne bi rabili pseudonim Friedrich Nietzsche – sjajnog njemačkog filozofa, stoga što ga bljezgarijama vrijeđate. Prvo, Saudijska Arabija nije nikada kupila tenkove M-84 od ex-Jugoslavije, nego je to učinio Kuvajt. Drugo, M-84 se ne može modernizirati stoga što je koncept loš – to ne čine niti Rusi nego dizajniraju posve novi tenk (T-95 sa topom kalibra 135 mm i težinom od 55 -60 tona). Drugo, niti jedan suvremeni tenk nije lakši od 60 tona. Treće, zanimljivo je kako su prošli T-72 u sukobu sa M-1A1 Abrams (usput Abrams je težak 72 tone pa je 25 i više tona teži od M-84) u Iraku – bili su uništavani slabijim topom kalibra 120 mm sa 3,6 km a nisu uništili niti jedan Abrams. Usput T-72 nije uspijevao u manje od 10 sekundi ispaliti dva projektila. Nikakav on sustav nema za odvraćanje paljbe, ali recimo „Merkava MK4“ ima sustav za automatsko praćenje cilja i proturaketnu zaštitu, što ga čini ponajboljim tenkom na svijetu. Slavu je stekao „igrajući“ se s T-72 i njegovim izvedenicama. Jeli vi to tugujete za lažima bivše ex-Jugoslavije ili njom samom? Nemojte lažima napadati nesposobne političare – napadnite ih istinom i biti će sasvim dostatno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare