To je to što me zanima!

Capak: Popuštanje mjera ovisit će o epidemiološkoj situaciji, zaustavio nas je porast brojeva

Komentirao je rat novozaraženih ljudi, ali i popuštanje mjera. Istaknuo je da zbog porasta zaraženih moraju pažljivo razmotriti situaciju
Vidi originalni članak

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za HTV 4 komentirao je blagi rast broja zaraženih.

- Nakon zadnjeg tjedna u prvom mjesecu su nam brojke počele padati i imali smo kontinuirani pad u nekim momentima čak i 50 posto tjedno, no sad od prošlog utorka smo najprije imali jedan blagi porast od svega 1 posto i došli smo do maksimalno 11 posto. Ova današnja brojka od 50 posto više u odnosu na prošli tjedan nije relevantna iz razloga što se radi o nedjelji jer neki testni centri rade, a neki ne - rekao je.

Dodao je kako imamo jedan prilično značajni porast te brojke novooboljelih su prilično visoke. No, broj hospitaliziranih i na respiratoru je pao. 

KRUŽI JOŠ OD SIJEČNJA Znanstvenici: Nastao je hibrid delte i omikrona - deltakron

- Neke zemlje u Europi imaju ogroman, primjer Njemačka, Slovenija, Nizozemska. Nešto se događa, brojke su počele rasti. Više je stvari tu u igri, imamo novu BA2 varijantu, to je jedna od podvarijanti omikron virusa koja se očito nešto brže širi jer je počela dominirati. Kod nas još uvijek ne, ali u drugim europskim zemljama dominira - istaknuo je te dodao da imamo 20 posto te varijante, a neke zemlje bilježe i do 90 posto.

- Svi su shvatili da dolaskom toplijeg vremena i manjeg broja zaraženih je epidemija gotova te da se možemo opustiti, a to nije točno. Virus je još uvijek ovdje i brojke su visoke, na početku epidemije smo se plašili brojke 100, a sad se očito ne bojimo brojke više od 2 tisuće. Moramo razmišljati da je virus još uvijek prisutan među nama i da može biti opasna. Hladni val je opet došao što nas tjera u zatvorene prostore gdje se virus lakše širi i škola je ponovno počela, to su neki od elemenata koji su sigurno utjecali da imamo ovaj porast, vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati - rekao je te dodao kako ne zna je li ovo šesti val. 

Ublažavanje mjera? 

- Mi dnevno pratimo situaciju i razmišljamo koje mjere bi mogli popustiti ili pojačati u nepovoljnim situacijama. Ljudi ne znaju koje su mjere uopće na snazi u Hrvatskoj - rekao je.

Rekao je kako su razgovarali da se mjere po pitanju okupljanja ublaže te da se produži radno vrijeme ugostiteljskih objekata. No, kako kaže, malo ih je u tome zaustavila ova situacija da bilježimo porast novozaraženih. 

MASOVNA TESTIRANJA U Kini 1807 novih slučajeva Covida-19, zatvara se Shenzhen, grad sa 17 milijuna stanovnika

Dodao je kako će nastaviti razgovore te donijeti odluke. 

- Da se nastavio kontinuirani pad mi bi već tu odluku donijeli, ali s obzirom na porast moramo pažljivo razmotriti situaciju i vidjeti što ćemo napraviti - rekao je.

NIJE OBAVEZNA Četvrta doza cjepiva za osamdesetogodišnje Francuze

O nošenju maski 

- U nekim kulturama je nošenje maske nešto što je sasvim normalno, kod nas to nikad nije bilo normalno osim u medicinskim krugovima. Ovaj virus neće nestati, on će biti ovdje neko duže vrijeme prisutan među nama. Vidjet ćemo u kojim situacijama se maske mogu skinuti, ali u svakom slučaju u ovom trenutku u zatvorenom prostoru je nužno da se nosi maska - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • MrDeny1004 15.03.2022.

    Capače mi se ponašamo isto kako smo se i prije ponašali. Opušteni smo mi tako i ovako. Više vas nitko ne doživljavaju. Jedino što me boli što se vas ne možemo riješiti. Kako je krenulo sad i zbog rata u Ukraini biti će te aktualni iako baš ništa ne radite...Uhljebi obični.

  • Origano3 14.03.2022.

    Hajde Capak ohladi nitko te više ne doživljava.

  • eien 14.03.2022.

    Kojoj Njemačkoj? Žena došla iz Njemačke, tek kad je izašla iz dućana skužila da je jedina bez maske, jer se kod njih ne nose već odavno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare