To je to što me zanima!

Čekali 50 godina: Kubanci će napokon moći u inozemstvo

U ponedjeljak na snagu stupa novi migracijski zakon koji je donio predsjednik Raul Castro, a prema kojem će sve osobe starije od 18 godina moći putovati izvan otoka
Vidi originalni članak

Nakon 50 godina čekanja Kubanci će napokon moći putovati u inozemstvo. U ponedjeljak 14. siječnja, naime, na snagu stupa novi migracijski zakon koji je donio predsjednik Raul Castro, a prema kojem će sve osobe starije od 18 godina moći  putovati izvan otoka. 

U zadnjih pola stoljeća Kubanci su morali prvo zatražiti "bijelu kartu" i predočiti garantno pismo iz inozemstva gdje su mogli boraviti najdulje 11 mjeseci pod prijetnjom da im imovina bude zaplijenjena i zabranjen povratak u zemlju. Prema novom zakonu u inozemstvu će moći boraviti do 24 mjeseca. 

Reformama zadnjih godina Raul Castro dao je veće slobode privatnom sektoru i dopustio Kubancima kupnju vozila i kuća, posjedovanje mobitela i mogućnost odsjedanja u hotelima što dosad nisu imali. 

No, ipak neće svi Kubanci moći neometano uživati u slobodi kretanja. Najuspješniji sportaši kojima se Kuba osobito ponosi, pojedini rukovoditelji te vrhunski stručnjaci morat će tražiti posebna odobrenja. Vlada je takva ograničenja objasnila tvrdnjom da Sjedinjene Države desetljećima potiču "odljev mozgova" i prebjeg vrhunskih sportaša.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • slo72 13.01.2013.

    Samo još treba, da jim puste unutra kapitalizam i ode sve. Ako misliju, da slabo žive, vidjet će onda....

  • user_167916 13.01.2013.

    Što je taj gad od F. Castra učinio od jadne Kube ?

  • ruuddude 13.01.2013.

    kubi će se smanjiti broj stanovnika za 90% :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare