To je to što me zanima!

Charlie Chaplin je bio na Hitlerovoj listi za odstrel

Charlie Chaplin iako nije bio Židov pronađen je na "crnoj listi" u nacističkoj knjizi "Židovi vas promatraju", koju je napisao dr. Johann Leeres
Vidi originalni članak

Na popisu se nalaze imena fotografa, bankara, ekonomista, novinara, akademika i glumaca koji su bili Židovi. Knjiga je izdana 1930. godine i pretpostavlja se da je ona bila inspiracija za najpoznatijij Chaplinov film "Veliki diktator" u kojem je glumio naci-tiranina Adenoida Hynkela. Film je stvaran na temelju lika i djela upravo Adolfa Hitlera. Knjiga bi se sljedećeg mjeseca trebala naći na aukciji u Shropshireu.
- Pored svakog Židova stajala je fotografija i kratak opis te čime se bavi. Ipak, najveći šok bilo je upravo stavljanje Chaplina na popis za odstrel - kaže aukcionar Richard Westwood.
Stručnjaci pretpostavljaju da se Chaplin sigurno jako bojao za svoj život jer je većina ljudi iz knjige likvidirana.
- Ova knjiga je podsjetnik na sve što se događalo i na sve ono što bi se moglo dogoditi - tvrdi Westwood.
Filmski povjesničar Kevin Brownlow istaknuo je da je Chaplin vjerojatno i napravio "Velikog diktatora" kako bi se maknuo s liste, a nacisti su ga smatrali Židovom jer to nikad nije opovrgnuo.
- Chaplin je neodoljivo podsjećao na Hitlera i iz tog razloga se upravo ta slika našla u toj knjizi - istaknuo je Brownlow.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare