To je to što me zanima!

CIA i vojska testirali LSD u newyorškoj podzemnoj

Dugotrajni trip: CIA je preko 30 godina istraživala LSD. Htjeli su vidjeti može li natjerati neprijatelja da spusti oružje ili čak poslužiti kao serum istine
Vidi originalni članak

Vladin znanstvenik Frank Olson (42) ubio se 28. studenog 1953. godine skočivši s prozora hotela u New Yorku. Istraga je zaključila da se depresivni genijalac ubio. Izvještaj Rockefellerove komisije otkrio je 22 godine kasnije da su mu kolege potajno davale LSD. Šokantno otkriće dovelo je do isprike tadašnjeg američkog predsjednika Geralda Forda Olsonovoj udovici i djeci. Prihvatila je odštetu od 750.000 dolara. Izvještaj je otkrio eksperimente 'kontrole uma' koji su trajali preko tri desetljeća. H.P. Albarelli, autor knjige o ubojstvu Franka Olsona i CIA-inim tajnim eksperimentima u vrijeme hladnog rata 'A Terrible Mistake: The Murder of Frank Olson and the CIA's Secret Cold War Experiments' tvrdi da su najviše eksperimenata izvodili u New Yorku. Orson je, također, radio na testiranju LSD-a. Istraživali su može li natjerati neprijatelja da spusti oružje ili kao serum istine. Albarelli je deset godina proučavao Vladine dokumente i sada tvrdi kako je CIA i vojska testirala opasnu drogu na nevinim ljudima u newyorškoj podzemnoj željeznici. FBI-jevi dokumenti potvrđuju planiranje testiranja biološkog oružja, ali su ih navodno odgodili. Olsonov kolega, Dr. Henry Eigelsbach, potvrdio je da su testirali u studenom 1950. godine, ali u manjoj dozi nego što je planirano. Ne zna se ništa o rezultatima testiranja. Godinu dana kasnije bio je zloglasni eksperiment u francuskom Pont St. Esprit. Stanovnike je pogodilo masovno ludilo. Njih 250 haluciniralo je dva dana, dvije trećine završilo je u bolnici, a četvero ih je umrlo. U otrovu je bio sastojak iz LSD-a. U to vrijeme Olson je s kolegama bio u Francuskoj. CIA-in agent George White u svom izvještaju je napisao da je pustio malu količinu LSD-a u podzemnoj 1952. godine. Bio je zadovoljan rezultatima. Taj izvještaj je uništila CIA 1973. godine. Imao je 'sigurnu kuću' u koju je dovodio žrtve, drogirao ih i pokušavao izvući podatke od njih.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • MoonShadow 14.03.2010.

    Ako je netko zainteresiran da dozna više o ovoj temi preporučam knjigu ACID-nova tajna povijest LSD-a.Knjigu je napisao David Black i bavi se upravo temom CIA-nih eksperimenata sa drogom.A šta su tek sa lsd-em radili u psihijatrijskim bolnicama...da se slediš.Uglavnom preporučam :)

  • AmStaffSb 14.03.2010.

    nema većeg smeća od amera i cia-e.......pa gdje god su kakva s..nja u svijetu oni imaju prstiće u tome.....i onda živjela američka demokracija i američki naćin života.....bljak...fujjj

  • Gatsby 14.03.2010.

    Godine 1951. slikovito i mirno selo na jugu Francuske pogođeno je misterioznim valom ludila: pet osoba je preminulo, a na desetke ih je završilo u umobolnici. Nakon pola stoljeća doznalo se: jeli su hranu \'začinjenu\' LSD-om! Nakon što je u Pont-Saint-Espritu izbilo masovno ludilo, mnogi su krivnju svalili na \'ukleti kruh\' lokalnog pekara, kojeg su optužili da je zbog svoje nehigijene kontaminirao kruh \'halucinogenom plijesni uobičajenom za raženo brašno\'. Drugi su, pak, tvrdili da je kruh bio onečišćen živom. No, nakon gotovo pola stoljeća američki novinar H. P. Albarelli Jr. našao je nove dokaze: kruh nije bio \'začinjen\' plijesni ili živom, nego LSD-om! Do otkrića je došao istražujući smrt Franka Olsona, CIA-inog biokemičara koji je pod sumnjivim okolnostima pao s 13 kata nebodera 1953. godine. Među brojnim dokumentima pronašao je prepisku između jednog agenta i švicarske tvrtke Sandoz, koja je postavila teoriju da je kruh zaražen plijesni. Agent CIA-e uputio je tvrtki pismo, ispravljajući ih da \"nikakva plijesan nije bila u igri, nego dietilamid\", sastojak LSD-a. CIA je LSD u francuskom selu iskušala na dva načina, stavljajući ga u kruh i rasprskavajući ga po području, tvrdi novinar u knjizi Stravična pogreška: Ubojstvo Franka Olsona i CIA-ini tajni hladnoratovski eksperimenti. Kaže i da su CIA i Odjel za specijalne operacije od 1953. do 1965. godine iskušali LSD na više od 5700 američkih vojnika bez njihovog znanja. Svjedočanstva iz francuskog gradića govore kako se npr. jedan čovjek, uvjeren da mu trbuh izjedaju zmije, pokušao utopiti, jedan je misleći da je avion skočio sa zgrade, slomio je obje noge, ali nastavio trčati još 50 metara, dok je jedan 11-godišnjak pokušao zadaviti svoju baku. \"U to vrijeme ljudi su pričali kako je riječ o eksperimentu čiji je cilj bio kontrola javnih prosvjeda. Ja sam taj dan skoro odapeo! Volio bih znati zašto\", kazao je Charles Granjoh (71), koji je također kušao \'ukleti kruh\'.

Komentiraj...
Vidi sve komentare