To je to što me zanima!

Čičak: HNS-ov kandidat ne smije biti ministar pravosuđa

Čičak je u otvorenom pismu premijeru Plenkoviću naveo kako se Marijana povezuje s brojnim pogodovanjima utjecajem i položajem, a povezuje ga i s aferom prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda.
Vidi originalni članak

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak žestoko je reagirao na najave iz HNS-a kako će Ranko Marijan biti predložen za ministra pravosuđa.

Čičak je u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću naveo kako se Marijana povezuje s brojnim pogodovanjima utjecajem i položajem u korist pripadnika hrvatske političke elite, povezuje ga i s aferom prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš te ističe kako je "suspektno da osoba za kojom se vuče takav korupcijski rep bude imenovana za ministra pravosuđa".

- Kao građanin Hrvatske, svjedok vremena, kroničar povijesti i osoba koja se zalaže za ljudska prava, smatram dužnošću upozoriti Vas na neke činjenice koje mogu bitno utjecati na sastav nove Vlade - navodi Čičak u pismu premijeru nakon što su mediji objavili da je HNS-ov kandidat za novog ministra pravosuđa sudac Vrhovnoga suda Ranko Marijan.

Čičak navodi da je "Ranko Marijan bio sudac Općinskoga suda u Zagrebu koji je sudio kasnih 80-tih godina u posljednjem političkom procesu u Republici Hrvatskoj i to u predmetu Dobroslava Parage. Paraga je suđen zato što je u medijima (stranim) iznosio istinu o svom slučaju i o stanju u zatvorima jugoslavenskog komunističkog režima. U to vrijeme Ranko Marijan je i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu".

Čičak zatim navodi kako je Marijan, opet kao sudac i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu, sudio u predmetu Karmen Bašić i Srđan Dvornik, tadašnjim čelnicima zaklade Otvoreno društvo u Zagrebu (Soroseva zaklada). I taj je proces, navodi Čičak, u Hrvatskoj i u svijetu percipiran kao politički proces, iniciran od strane Tuđmanova režima.

U vrijeme dok je Ranko Marijan bio predsjednik Državnoga sudbenog vijeća njegova kći  izabrana je za sutkinju, što Čičak ocjenjuje "kulminacijom utjecaja i pogodovanja položajem". Bio je to, dodaje, samo nastavak brojnih pogodovanja pripadnicima hrvatske političke elite čiji su bliski srodnici u vrijeme njihove moći izabrani za suce u Hrvatskoj.

Čičak navodi i da se ime Ranka Marijana spominjalo i u aferi prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš, gdje se radilo o pokušaju korupcije, ističući da se u javnosti "baratalo činjenicom da se radi o sucu koji ima dva imena, a nema prezimena". 

- Poštovani g. Predsjedniče, nedavno ste imenovali Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću. Osim toga bili ste aktivni i u Europskoj uniji sudjelujući u organizaciji unutar Europskog parlamenta koja je radila na sučeljavanju s prošlošću. Sada se morate suočiti i s prošlošću i sa sadašnjošću, a bome i s budućnosti. Prije svega Vaše Vlade, ali i Hrvatske u cjelini. Vi stalno naglašavate kao je ovo 'Vaša Vlada' i Vi imenujete Vladu i preuzimate odgovornost za nju. Prema tome, jedno su dobre želje HNS-a, a drugo je Vaša odgovornost za Vladu. Preuzmite ju - zaključuje Čičak u pismu premijeru. 

Idi na 24sata

Komentari 48

  • juricajuric179 09.06.2017.

    Čićek da nebi tebe trebalo za ministra? , ali kad ti padaju gaće nemaš šansi.

  • Pobotchnick Leeyoobo 09.06.2017.

    tko bi rekao da će se moj frend iz djetinjstva ovako probiti? znam da se neće naljutiti ako ovdje napišem da sam ga samo ja smio zvati čičak-pičak, i odmah će znati tko sam. išao sam kod bake na selo u miholjac gdje je živio čakpi. uvijek se volio igrati da on sa onom leptir mašnom filozofira a mi ostali, onako musavi, smo bili narod. hey, chakpy! još od malih nogu znali smo da ćeš žestoko reagirati na najave iz HNS-a kako će Ranko Marijan biti predložen za ministra pravosuđa.

  • Bad card 08.06.2017.

    Nadam se da nije bio jako pijan i da se sjetio obući hlače dok se oglašavao iz svog Odbora za gubljenje vremena i istraživanje ruda. Taj parazitira već valjda 30 godina na grbači poreznih obaveznika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare