To je to što me zanima!

Čija je pizza najbolja? Najbolji majstori će 'ukrstiti lopate'

U ponedjeljak će u Zagrebu 15 najboljih pizza majstora 'ukrstiti lopate'. Svaki će raspolagati s 20 minuta za pripremu, prezentaciju i pospremanje, a na kraju ćemo dobiti prvaka
Vidi originalni članak

Pizza je Hrvatima omiljeno jelo, a pizzerije su najbrojnije među restoranima. Ipak, kod nas nema specijaliziranih škola za pizza majstore. To pokušava promijeniti Hrvatska udruga pizzaiola. S Hrvatskim kuharskim savezom udruga organizira prvo Državno prvenstvo pizzaiola, koje će danas biti u zagrebačkoj pizzeriji O’Hara.

Osječanin Boris Ostojić (27), pizzaiolo u šibenskom restoranu Gastro Italiano, član je žirija. Vještine i znanja odmjerit će 15 pizzaiola izabranih među najboljima iz cijele Hrvatske. Svi će imati 20 minuta za pripremu, izradu pizze, prezentaciju i pospremanje radne površine, a pobjedniku će pripasti titula prvog državnog prvaka u izradi pizze. Predstavljat će Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze. Ostojić je nakon završene kuharske škole pohađao Pizzaioli akademiju u Italiji.

- Ovo zanimanje u Hrvatskoj može se učiti samo na praksi sa starim majstorima - kaže Ostojić.

Svaki pizza majstor može odmah pronaći posao, a plaće su prilično iznad prosječnih, pogotovo na Jadranu tijekom turističke sezone, kada dobrog majstora mame plaćom koja je više nego dvostruko veća od prosječne hrvatske plaće.

Važan je odabir pećnice

Tko ima ognjište, neka pizzu peče ispod peke, bit će sigurno bolja nego kupljena, garantiraju profesionalci.

Naoružati se strpljenjem

U tijesto treba staviti manje kvasca. neka je tijesto hladnije i leži dugo, savjetuje pizzaiolo Boris Ostojić.

I tijesto treba ‘odspavati’

Iskusni znalci kažu da za idealnu pizzu tijesto treba umijesiti ujutro i pustiti da odstoji do večeri. Tad ide u pećnicu.

I podloga je bitna

Lopatom pizzu treba staviti na dobro zagrijanu pećnicu, a ne u hladan lim. Dobre su ploče od vulkanskoga kamena.

Za prste polizati

Slijedite li ove savjete, domaća pizza može biti bolja i od one koju naručimo
u pizzeriji, zaključuje Ostojić.

Idi na 24sata

Komentari 47

  • 12.02.2018.

    Najbolji recept za tijesto je šećer sol maslinovo ulje i obicno, germa i naravno brašno bas za pizzu

  • 12.02.2018.

    Pizza se mora ispeci najviše do 3 min.Temperatura mora biti koliko ti ruka izdrži za mjerenje kad ju staviš u krušnoj peci a to znaci cimanje stavi vadi i naravno pizza nesmije pocrniti kada se ispeče nego mora imati tamnosmedjkastu boju .

  • Crash_1 12.02.2018.

    Svih gastro strucnjaka ima ali pizza ko pizza nije samo pizza kao ni svako drugo jelo moze biti super ak se pripremi kak spada...mi obicni ljudi neznamo a glumimo velike znalce,nabrojavamo pizzerije iz vlastitog grada i govorimo da je pizza pizza a drugdje nisi ju jeo....po meni da bude fino prhko tijesto,dodati sos od rajcice a moze i rajcica sama,kvalitetna salama i mozarella ako nemamo dodamo drugu...dodamo sampinjone a i druge neke bi bile ok...i ako se moze pod pekom to bi bilo super...majstori svaki radi drugacije i jelo ko jelo nije samo eto tako jedno jelo

Komentiraj...
Vidi sve komentare