To je to što me zanima!

Cijela Poljska stala kako bi odala počast svim žrtvama

Lijes s predsjednikom doveli su u Varšavu te će ga odvesti u predsjedničku palaču. Istražitelji su potvrdili kako avion nije imao tehničkih problema
Vidi originalni članak

Cijela Poljska zaustavila se u nedjelju u podne kako bi dvominutnom šutnjom odala počast poginulima u stravičnom padu aviona kod Smolenska. Tisuće ljudi okupile su se u molitvama za poginule, a u zemlji su proglasili sedam dana žalosti. Misu za 97 žrtava služili su i u zagrebačkoj katedrali.
Ruski premijer Vladimir Putin u nedjelju ujutro je bio u Smolensku gdje je uz posebne počasti ispratio lijes s Lechom Kaczynskim kojeg su avionom odveli u Varšavu. Lijes s predsjednikom stigao je u Varšavu iza 15 sati. Na vojnom aerodromu, gdje su doveli tijelo, su predsjednikov brat Jaroslaw i kćerka Marta te premijer Tusk Povorka s lijesom krenula je kroz grad u predsjedničku palaču u centru Varšave. Ostala tijela poginulih odvest će avionom u Moskvu na identifikaciju.

AVION NIJE PAO ZBOG TEHNIČKOG KVARA
Putin se u nedjelju zakleo da će otkriti zbog čega je pao avion.
- Moramo poduzeti sve kako bi u najkraće vrijeme došli do razloga ove tragedije - rekao je Putin.
Glavni ruski istražitelj Aleksander Bastrkin rekao je na sastanku s Vladimirom Putinom kako tehnički kvar nije uzrokovao pad Tupoljeva. Više od 40 istražitelja analiziralo je komade aviona koji se raspao nakon pada te su pregledali i crne kutije koje su našli nakon pada. Bastrkin je dodao i da je pilot dobio upozorenje na izrazito loše vrijeme te da je usprkos svemu odlučio sletjeti. Nije poznato je li on postupio na vlastitu odgovornost ili mu je netko naredio da sleti u Smolensk.
Poljski vojni pilot Mikhail Fisher izjavio je da je za pad možda kriva i razlika u sustavima za slijetanje. Objasnio je kako ruski avioni koriste sustav PRMG koji je gotovo identičan sustavu ILS kojeg koriste zapadne zemlje, ali da nisu kompatibilni. Dodao je da je poljski predsjednički avion prepravljen kako bi koristio ILS jer je uglavnom letio na aerodrome koji ga koriste.

BRAT IDENTIFICIRAO TIJELO PREDSJEDNIKA
Bivši poljski premijer Jaroslaw Kaczynski identificirao je tijelo poginulog predsjednika i brata Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marie. On je stigao u ruski Smolensk nekoliko sati nakon nesreće u kojoj su poginuli svi koji su putovali na obljetnicu masakra u Katinskoj šumi. Jaroslaw se nakon identifikacije vratio u Poljsku.
Iz Moskve su helikopterom u Poljsku odveli i 24 tijela koja su identificirale obitelji koje su odmah stigle u Rusiju. Radi se o tijelima putnika kojima su pronašli dokumente i koje su lako mogli prepoznati. Tijela su u Moskvu odveli jer u Smolensku nema potrebne opreme za DNK testiranja, a i zakoni nalažu da se identifikacija žrtava obavi u Rusiji. Ruska vlada ukinula je i vizna ograničenja.
Poljska vlada će na izvanrednoj sjednici u nedjelju pripremiti mehanizme kako bi počeli razgovori s političkim strankama oko predsjedničkih izbora. Premijer Donald Tusk zbog svega je otkazao put u Kanadu i SAD gdje je trebao biti na samitu o smanjenju nuklearnog naoružanja.

ŽIVOT JOJ SPASILA BOLEST
U avionu koji se srušio kod Smolenska u subotu je trebala biti i Zofia Kruszynska-Gust. No ona je u posljednji tren promijenila planove zbog bolesti i izbjegla smrt. Šokirana tragedijom nije htjela davati izjave za medije. Predsjednika Kaczynskog upoznala je dok su bili u opoziciji, a bila je šefica tajništva predsjednika Lecha Walese tijekom 80-ih godina. Od 2006. je bila zamjenica predstojnika ureda predsjednika.
>>> PRONAŠLI CRNE KUTIJE IZ SRUŠENOG TUPOLJEVA

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Nizozemac 11.04.2010.

    Iskrena Sucut Poljskom prijateljskom narodu

  • milangirl86 11.04.2010.

    Jebo te,koliko ovdje ovih Znanstvenika o zavjerama i krivnji Rusa !!! Rip PL!!

  • croM1910 11.04.2010.

    iskrena sucut obiteljima poginulih. ali...vec jucer sam rekao da mi je ovdje nesto sumnjivo..prvo umre heider tragicnom smrcu,koja i dan danas nije jasna,pa ovaj....a znate sta im je bilo zajednicko ? bili su protivnici Europske Unije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare