To je to što me zanima!

Pogaženo obećanje: U mjesec dana eksplodirale cijene hrane

Vlada i proizvođači nedavno su obećali da neće biti divljanja cijena hrane, no nekim su namirnicama preko noći porasle cijene. Poskupili su osnovni prehrambeni artikli
Vidi originalni članak

Najviše zabrinjava što su u supermarketima poskupili neki osnovni prehrambeni artikli kao što su brašno, ulje, sir..., rekao je Domagoj Šojat, urednik www.supermarketi.info.

Na portalu su objavljene cijene proizvoda koje su porasle u posljednjih mjesec dana unatoč obećanju da novog udara na potrošače neće biti. Tako je svježi kupus skuplji za nevjerojatnih 44 posto. Prije mu je cijena bila između 2,99 kuna i 4,99 za kilogram, a sad se kreće od 4,99 do 6,99 kuna.

Cijena mljevene kave od 100 grama porasla je za više od 20 posto. Cijena joj je bila između 4,99 i 6,59 kuna, a sad je između 6,50 i 6,99 kuna. Češnjak je također poskupio, i to između pet i deset kuna. I cijena Franckova čaja je za kunu viša.

- Glatko brašno je u prosjeku poskupjelo za kunu, a oštro brašno prije mjesec dana stajalo je između 3,99 i 4,29 kuna, a sad mu je cijena od 4,49 do 5,39 kuna - kaže Domagoj Šojat.

I cijena polutvrdog sira skočila je desetak kuna po kilogramu. Iako je Zvijezdino sunockretovo ulje više od dvije godine držalo istu cijenu, preko noći je poskupjelo za kunu. Ovaj novi udar na potrošače opet najjače osjećaju najsiromašniji, s obzirom na to da je riječ o osnovnim namirnicama.

Šojat najavljuje da će uskoro poskupjeti tjestenina, ječmena kaša, kukuruzna krupica, slatkiši i grickalice. Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da će nemiri u Libiji utjecati na poskupljenje nafte na Mediteranu.

- Bojim se da će zbog toga i hrana poskupjeti, pogotovo jer previše toga uvozimo - kaže Novotny.

Idi na 24sata

Komentari 98

  • Letač 23.03.2011.

    koje ste vi naivčine.

  • bubica-zvjerko 22.03.2011.

    Pogaženo obecanje - ja se pitam tko jos vjeruje njihovim obecanjima, ovo ne da je strasno, nego je prestrasno!!!! Bitno da oni u Saboru dobro jedu, njima nije vazno ako je nesto poskupilo, to za njih nije nista, oni ionako zderu na tudji racun! zalosno

  • branjo 22.03.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare