To je to što me zanima!

Cjepivo za virus svinjske gripe je besplatno za sve

Cjepivo za virus H1N1 je besplatno. Cijepljenje u zavodima za javno zdravstvo počinje u petak, a u ordinacijama obiteljske medicine u ponedjeljak
Vidi originalni članak

Niti jedno cjepivo na svijetu nije posve isto. Ovisno o proizvođaču, mijenja se i sastav cjepiva, pojasnila nam je glavna hrvatska epidemiologinja prof. dr. Ira Gjenero-Margan iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Posljednjih dana zavladala je panika zbog cjepiva koje proizvodi tvrtka Glaxo Smith Kline jer je izazvalo alergijske reakcije mnogim ljudima u Kanadi. Zbog toga su u Kanadi odlučili povući to cjepivo.  U Hrvatsku je stiglo Novartisovo cjepivo focetria, koje je različito po sastavu od onog drugih proizvođača. Dakle, ako neko cjepivo izazove neželjene nuspojave, to ne znači da će ih izazvati i cjepiva ostalih proizvođača. Prof. dr. Gjenero-Margan ističe da HZJZ redovito prati situaciju u svijetu i do sada nigdje nije dokazano da je upravo cjepivo za pandemijsku gripu prouzročilo ozbiljne nuspojave.
U slučaju da kod nas netko pretrpi ozbiljnije posljedice, u Imunološkom zavodu, koji je distributer, kažu da Novartis snosi odgovornost ako je uzrok kvaliteta proizvoda, a Imunološki zavod ako nisu poštivali hladni lanac pri distribuciji cjepiva. Hrvatska Vlada je u priopćenju rekla da ona neće snositi nikakvu odgovornost za eventualne nuspojave.
U Hrvatskoj je do sada od svinjske gripe oboljelo 25.876 ljudi, a 11 ih je umrlo. Četvero je umrlo u Zagrebu, dvoje u Splitu, dvoje Zaboku, dvoje u Sisku, a jedan je preminuo u općoj bolnici u Požegi. Od 11 umrlih pacijenata, devet ih je imalu neku kroničnu bolest, a za dvoje se ne zna jesu li od ičega bolovali.

KAD POČINJE CIJEPLJENJE?
U petak ujutro u zavodima za javno zdravstvo u svim gradovima u Hrvatskoj. To je tjednima prije prvotno predviđenog roka.


ČIJE CJEPIVO DOBIVAMO?

U Hrvatsku dolazi  cepivo Novartisa. U Kanadi su ljudi imali alergijske reakcije na cjepivo drugog proizvođača. Povukli su ga iz upotrebe.

KAD I GDJE SE CIJEPE GRAĐANI?
U ordinacijama opće i obiteljske medicine od ponedjeljka 30. studenog. Distribucija cjepiva u ordinacije počinje već u petak.

PLAĆA LI SE CJEPIVO?
Cjepivo će biti besplatno za najugroženije, ali i za sve ostale zainteresirane građane. Razlika je samo što ugroženiji imaju prednost.

JE LI CJEPIVO SIGURNO?
Nadležne institucije preporučaju cijepljenje, a u HZJZ-u kažu da u cijelom svijetu do sada nije dokazana nijedna ozbiljna nuspojava.

NUSPOJAVE CIJEPLJENJA KOJE SE SMATRAJU UOBIČAJENIMA
Jača bol na mjestu uboda ili crvenilo i oteklina. Može se osjećati malaksalost te opća slabost. Nije neobično ako netko dobije temperaturu.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • HIDROLAT 26.11.2009.

    Što više jesti češnjaka, luka, feferona, kiselog zelja,agrume, meda, čajeva, malo rakije, malo vina...:-)

  • nanny 26.11.2009.

    nekoliko mojih prijatelja se cjepilo, i pozalili su, mucnine, vrucina, grcevi po cijelom tijelu katastrofa, a cijepivo sadrzi velili postotak zivog srebra, sto su naknadno saznali. ja mislim da je bolje jest limuneke i spekec i nebu nam nista....

  • natalie 26.11.2009.

    Normalno da je besplatno kad ti s tim ubrizgaju ostale boleštine da bi facmaceutske kompanije zaradile prodavajući lijekove..

Komentiraj...
Vidi sve komentare