To je to što me zanima!

Članovi GSS-a uspjeli izvući ozlijeđenog speleologa iz jame

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Spašavalo ga 150 GSS-ovaca: Kako bi izvukli ozlijeđenog speleologa, spasitelji su morali proširiti najuže prolaze u stijeni da bi kroz njih mogla proći nosiljka
Vidi originalni članak

Članovi Gorske službe spašavanja uspjeli su u subotu u 5.23 izvući ozlijeđenog speleologa Marijana Marovića (29). Trebalo im je desetak sati da ga izvuku iz jednog od najsloženijih speleoloških objekata u ovom dijelu Europe.

Marović je s još 14 kolega istraživao jamski sustav Kita Gaćešina na Velebitu. Na dnu jame, na 520 metara, pukla je sidrišna pločica te je Marović pao i nije se mogao sam izvući van. 

U akciji je bilo angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samom jamskom sustavu koji je bio podijeljen na tridesetak opasnih dionica boravilo je istovremeno i po 70 ljudi. 

Marović je bio na vertikalnoj dubini od 520 metara te je trebalo savladati i 2 kilometra horizontalnih kanala. Kako bi ga izvukli, morali su proširiti najuže prolaze u stijeni kako bi kroz njih mogla proći nosiljka s Marovićem. 

Kako bi izbjegli pogoršanje ozljede i pojavu šoka, Marović je čitavo vrijeme imao punu liječničku skrb, navodi GSS. 

Spasitelji sada imaju još jedan, ništa manje opasan, dio posla, a to je raspremanje jame i izvlačenje više od tone užadi i opreme koja se koristila u spašavanju. To bi trebali napraviti tijekom dana. 

Idi na 24sata

Komentari 77

  • barbarossa_1 09.06.2012.

    Dečkima iz GSS-a svaka čast.Ponos i dika Hrvatske.Kad bi se barem mnogi "rukovodeći" povodili za vama di bi nam bio kraj.

  • goc07 09.06.2012.

    jako složena akcija, jednom sam slušao predavanje o takvim akcijama spašavanja. svaka čast ekipi na obavljenom VOLONTERSKOM poslu!! i naravno,intervencija završava nakon pospreme opreme, tak da sretno!

  • mimapula 09.06.2012.

    bravo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare