To je to što me zanima!

Connor se rodio s četiri prsta: Liječnici mu napravili palčeve

Connoru Woodleu liječnici su dijagnosticirali aplaziju palčeva, koju karakterizira izostanak nekog organa ili jednog njegovog dijela zbog embrionalnog poremećaja
Vidi originalni članak

Dvogodišnjak iz Virginije, rođen bez palčeva , nakon dviju teških operacija ponovno uči koristiti ruke, javlja Daily Mail.

Connoru Woodleu liječnici su dijagnosticirali aplaziju palčeva, stanje koje karakterizira i zostanak nekog organa ili jednog njegovog dijela zbog embrionalnog poremećaja . Aplazija pogađa jednog na 100.000 novorođenčadi.

Liječnici su rekli da je iznimno rijetko da se dijete rodi bez palčeva, ali s ostala četiri funkcionalna prsta na rukama. Connorovi roditelji su strahovali da bi taj nedostatak mogao otežati dječakov život.

- Moja prva reakcija bila je kako će on funkcionirati u ovom svijetu? Neće moći nositi rukavice, niti igrati video igrice ili tipkati na računalu - kazao je Jason Woodle.

Kako je rastao, dječak je naučio služiti se sa samo četiri prsta. Ali roditelji su mu htjeli olakšati svakodnevicu. Liječnici na sveučilištu u Vriginiji izveli su zahvat koji se naziva policizacija (opalčavanje) pri čemu su od dječakova kažiprsta rekonstruirali nepostojeći palac . Kažiprst su uklonili, skratili, a zatim ponovno spojili na mjesto gdje su trebali biti palčevi.

Iako će Connor i dalje imati samo četiri prsta na svakoj ruci, ona će biti funkcionalnija nego dosad.

- Ovo je jedna od najkompleksnijih operacija jer se radi na dječjoj ruci koja je vrlo mala. Krvne žile, mišići.. sve je vrlo sitno - kazao je doktor Bobby Chhabra. Kod operacije je bilo ključno osigurati da će se palčevi normalno razvijati i rasti odnosno da neće zauvijek ostati maleni. Dječak je podvrgnut operacijama kad je imao jednu godinu , a zbog njihove kompleksnosti, rađene su u odmaku od sedam mjeseci. Obje su bile uspješne.










Idi na 24sata

Komentari 10

  • tulipan-ka 21.11.2014.

    Sladak mali,sigurna sam da bi on mogao sve i bez palčeva jer to se jednostavno nauči ako nečega nema još pogotovo tako malo dijete.Ipak, sretno Connore!

  • Grgurica 21.11.2014.

    krasan djecak zelim mu srecu a doktorima svaka cast

  • vjeverica29 21.11.2014.

    svaka cast doktorima

Komentiraj...
Vidi sve komentare