To je to što me zanima!

Čovjek koji je od SSSR-a spasio Afganistan je umro

Kongresmen Charlie Wilson je po povratku iz Afganistana, kojeg je napao SSSR, lobirao za oružanu, logističku i financijsku pomoć toj zemlji
Vidi originalni članak

Sve do sredine osamdesetih američki je kongresmen Charlie Wilson bio poznat samo po ludim tulumima. Tada je posjetio izbjeglički kamp u Pakistanu u kojem su bile izbjeglice iz Afganistana. U toj je državi  bjesnio rat, a tenkovi SSSR-a ušli su u Afganistan. Wilson je po povratku u SAD počeo lobirati za tajnu oružanu, financijsku i logističku pomoć Afganistanu. Na afganistanskoj strani tad se borio i Osama bin Laden.  Uz američku pomoć istjerali su Ruse. SAD su zatim prestale pomagati talibanima što ih je razljutilo i kasnije dovelo do terorističkih napada na New York.  Wilson je bio razočaran američkom politikom. Umro je u četvrtak u 76. godini zbog srčanog udara. O njegovu životu su snimili film u kojem ga je glumio Tom Hanks.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • iluminat 13.02.2010.

    i Rambo se borio tada na strani Afganistanaca!

  • real 13.02.2010.

    SSSR je godinama kolonijalno izrabljivao Afganistan, uzimao je njihov plin a mjerenje je bilo u SSSR-u ; ipak glavni sukob Afganistanaca i Rusa je izbio kad su pijanu Rusi silon upali u djamiju, nakon cega su pretuceni...slijedila je akcija ruske vojske koja je kamionima prisilno odvodila bule na ginekoloske preglede, nakon cega je nastao opci ustanak.. sjecam se, u to vrijeme je Vjesnik u Srijedu pisao o tome..

  • Determinator 13.02.2010.

    Čovjek koji je izumio Afganistanske teroriste je umro... Dali da plačemo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare