To je to što me zanima!

"Crna" predviđanja: Oporavak nam predstoji tek 2016. godine

Tek kad se gospodarstvo počne oporavljati, trebat će godinu do dvije dana da se pokrene i novo zapošljavanje. Po tome će se nezaposlenost početi smanjivati 2017.
Vidi originalni članak

I ove godine hrvatski BDP past će za jedan posto što je gore i od najcrnje prognoze koju su davali ekonomski analitičari. Iduće godine ponovit će se pad, ali od 0,5 posto, a tek 2016. predstoji nam blagi oporavak. 

Poruka je to direktora ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke Hrvoja Stojića koju je uputio u ponedjeljak s tradicionalne 16. konferencije o ekonomskim predviđanjima. Tek kad se gospodarstvo počne oporavljati, trebat će godinu do dvije dana da se pokrene i novo zapošljavanje. Po tome će se nezaposlenost početi smanjivati tek 2017. ili još prije 2018.

Stojića već odavno prati glas najcrnjeg ekonomskog prognostičara, no i on sam je napomenuo da je gospodarski pad ove godine još i gori nego je sam predvidio lani. Kaže da su u međuvremenu izostale reforme, i da Vlada krivo tumači vrijeme niskih kamata i jeftinog zaduživanja kao predah za fiskalne reforme.

- Velika je iluzija da Središnja europska banka (koja je zaslužna za niže kamate i lakše zaduživanja op.a.) može kupiti vrijeme i da se fiskalne konsolidacije mogu odgoditi - rekao je. 

Upozorio je da je eurozona počela usporavati svoj gospodarski rast pa će to utjecati i na nas. No upravo dosadašnjem oporavku u EU možemo zahvaliti što se naš izvoz povećao. Štoviše, porastao je za 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno je pao uvoz stranih dobara jer građani u zemlji sve manje kupuju. To je još jedna dobra vijest jer je trenutačna pokrivenost izvoza uvozom 59 posto i najveća je u posljednjih 20 godina. Stojić je istaknuo da jačanje izvoza možemo zahvaliti malim i srednjim poduzetnicima a ne velikim tvrtkama. Upozorio je i da država drži imovinu u vrijednosti 60 posto BDP-a i da bi je trebalo privatizirati.

- Ova imovina daje prinos od samo jedan posto. Da je u privatnim rukama, čak i isti takav prinos kod privatnika imao bi bolji učinak na ekonomiju - rekao je Stojić. Zbog naredne predizborne godine smatra da se ništa bitno neće dogoditi s reformama nego da će se one odgoditi, ali da će zbog toga i inflacija, odnosno porast cijena, biti manji.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • 2 x general 18.10.2014.

    kad se pomlatimo - krenut ćemo dalje!!!

  • FishyEddy 12.10.2014.

    Koje gospodarstvo??? uništili su sve što se da uništiti.... Mislili su živjeti od turizma??? E pa Je...š takvu drzavu koja temelji svoje gospodarstvo samo na turizmu, Gdje je industrija?? uništena, i opljačkana, Gdje je proizvodna? uništena i opljačkana, mamu vam lopovsku.... treba vam suditi za VELEIZDAJU... FUJ!!!!

  • zng108 10.10.2014.

    hrvatska se oporavlja od nastanka prvo nas je izdao i opljackao tudjman a drugi nastavili,,,,,opravak ce biti na svetog nikada,,,,,,,,,,,,oporavak sljedi kad se vrati pokradeno i jedan red lopova politicara,tajkuna ratni profitera strelja ostale pozatvara imovina i novac oduzme............

Komentiraj...
Vidi sve komentare