To je to što me zanima!

Crni dan na američkoj burzi: Najgori pad zadnjih 10 godina

Riječ je o najvećem burzovnom krahu na Wall Streetu u jednom danu od rujna 2008. godine i jednog od vrhunaca tadašnje globalne financijske krize
Vidi originalni članak

Na američkoj burzi dionice su u ponedjeljak su 'potpuno potonule'. Vrijednost Dow Jones indeksa pala je za 1600 bodova što je najveći pad u povijesti tijekom jednog dana trgovanja. CNN je današnji dan na burzi nazvao ' jednim od najstrašnijih dana u povijesti Wall Streeta'.

- Ove godine, za razliku od 2017. kada je Dow Jones Industrials narastao za 25 posto, možemo očekivati puno veću volatilnost. Središnje banke su reducirale broj obveznica koje kupuju, a neke su počele i dizati temeljne kamatne stope. Sada smo u takvom ciklusu - upozorava Andrew Wilson, analitičar Goldman Sachsa.

Riječ je o najvećem burzovnom krahu na Wall Streetu u jednom danu od rujna 2008. godine i jednog od vrhunaca tadašnje globalne financijske krize, navodi BBC. Dow Jones je 29. rujna te godine izgubio 777.68 bodova, nakon što je američki Kongres toga dana bio odbio interventni paket težak 700 milijardi dolara koji je bio sastavljen nakon propasti investicijske banke Lehman Brothers.

Današnji pad od ukupno 4,6 posto ipak nije ni blizu kraha zloglasnog Crnog ponedjeljka iz 1987. niti financijske krize 2008..

Neki analitičari smatraju da je za to kriv snažan porast plaća u SAD-u što bi moglo dovesti i do bržeg rasta inflacije od očekivanog što bi pak za reakciju moglo imati intenzivnije dizanje temeljnih kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, američke središnje banke, a u konačnici bi to sve moglo dovesti do usporavanja rasta cijelog gospodarstva.

Idi na 24sata

Komentari 80

  • efteling 06.02.2018.

    Odakle ovaj pad?Jednostavno neke finansijske elite su u svadji...Zasto?Zbog dolara,dugova a upravljanje wall Streetom postaje sve teze zbog balona koji mogu svaki cas puci.USA je u periodu kad FED povlaci dolare sa trzista,povecanjem interesa na pozajmnjeni kapital.A zahtevi za kapitalom radi placanja duga se povecavaju.FED u biti i nema druge mogucnosti jer period jeftinog kapitala nije dao novi tehnoloskji skok a ostale ekonomije sve vise ovladavaju postojecim.Uz ogroman dug i gubljenja poverenja u dolar...sasvim je pad od 4.6% normalan...Cak mislim i da je taj pad programiran kao pad upozorenja jedne prema drugoj finansijskoj eliti...Big beng je izlaz koji neiminovno sledi...samo kada?koji ce balon puci i povuci ostale?

  • Symbian 06.02.2018.

    Ma mi to nećemo ni osjetit - kod nas će biti kao i do sada: korupcija, nepotizam, klijentelizam, iseljavanje, HDZ ...

  • purgerica prva 06.02.2018.

    Ha, ha! Evo kladim se sve su to namjerno - zbog Trumpa - učinili sorošrodšildžidovi. Ma oni su spremni i gubiti, al Trumpa su riješili "potopiti"! E, al oni nisu Bog!

Komentiraj...
Vidi sve komentare