To je to što me zanima!

Cro-čip: Predrag je zaslužan za novo otkriće u računarstvu

Ne može se jamčiti da ćemo za dva ili tri desetljeća moći pristupiti podacima koje danas pohranjujemo u računala. Bilo je vrijeme da se osmisli nešto novo, rekao je
Vidi originalni članak

Pet godina inozemnog rada zagrebačkog znanstvenika Predraga Lazića (37) rezultiralo je inovativnim čip-projektom za razvoj brzih računala.

Međunarodni istraživački tim, u kojem je Lazić na američkom Institutu MIT sudjelovao od 2011., pronašao je nov način za slaganje i upotrebu molekularnih nanomagneta. Time bi mediji za pohranu podataka na računalima, mobitelima ili pak mp3 playerima imali iznimno velik kapacitet i veću brzinu rada uz znatno manju potrošnju energije.

- Ne može se jamčiti da ćemo za dva ili tri desetljeća moći pristupiti podacima koje danas pohranjujemo u računala. Bilo je vrijeme da se osmisli nešto novo - rekao je Lazić dodajući da će do proizvodnje i primjene novoosmišljenog čip-projekta zasigurno proći i do 20-ak godina.

Surađivao sa znanstvenicima iz Njemačke, SAD-a i Indije

Tada će, zahvaljujući njegovu, ali i postignuću znanstvenika iz Njemačke, SAD-a i Indije s kojima je na projektu surađivao, svi naši podaci biti sigurno pohranjeni mnogo godina. Lazić je nakon doktorata 2007., kao stipendist Humboldtove zaklade, s Instituta “Ruđer Bošković” u Zagrebu, otišao u njemački Juelich.

Tamo je proveo dvije i pol godine, a potom isto toliko na američkom MIT-u, koji će novoosmišljeni projekt i patentirati.

- Istraživanja za nove tehnologije su skupa, pa se provode samo na vrhunskim sveučilištima bogatih zemlja - dodao je zagrebački znanstvenik koji karijeru planira nastaviti u inozemstvu.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • 27.01.2013.

    Svaka čast mladim znanstvenicima, ali ČEMU PROMJENE U POHRANI PODATAKA? ŠTO FALI OVOJ POHRANI? Opet ćemo mijenjati sustave, uređaje, programe?????

  • libeluli 27.01.2013.

    uvijek se radujem dostignućima naših mladih znanstvenika ...samo da još smisle kako smrznuti naše političare da se ne usmrde

  • davorasi 27.01.2013.

    Raduje me pročitati ovakve stvari,ali sam ozlojeđen,što ljudi s ovih prostora moraju mnogo toga ostvarivati,negdje vani-zašto im se ne omogući kod nas,usavršavanje i ostalo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare