To je to što me zanima!

Čudo neviđeno: Istraživanje pokazalo da su Hrvati sretni

Od susjeda, samo su Slovenci sretniji od nas. Srbi, Bosanci i Hercegovci te Talijani su nešto nesretniji. Istraživanje u Hrvatskoj proveo je Institut Mediana posljednja dva mjeseca 2017. godine
Vidi originalni članak

Prema istraživanju globalne sreće, provedenom u 55 zemalja svijeta, Hrvati su generalno sretni ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sretnih je čak 56 posto stanovnika koji su sudjelovali u istraživanju, dok je samo osam posto njih nesretno. Prema tome, indeks sreće nam je 48 unatoč negativnom pogledu na budućnost i nedostatku nade. Od susjeda, samo su Slovenci sretniji od nas. Srbi, Bosanci i Hercegovci te Talijani su nešto nesretniji. Istraživanje u Hrvatskoj proveo je Institut Mediana posljednja dva mjeseca 2017. godine na uzorku od 500 ispitanika. Naša poznata psihologinja Mirjana Krizmanić stoga nam kaže da je ono površno i nema neku težinu te da upitnici nisu dobri.

- Svaki narod u svojem govoru pod izrazom sreća podrazumijeva nešto drugo. Mi često koristimo tu riječ, za svaku sitnicu smo sretni, to nam je običaj reći i kod nas je taj termin zlorabljen. Umjesto da, primjerice, kažemo da nam je drago, da smo zadovoljni, mi kažemo da smo sretni - kaže Krizmanić.

Hrvati su ljudi, dodaje, koji puno kukaju i jadikuju.

- Mi jadikujemo puno više od drugih, stalno se nešto žalimo. I mislim da o nekakvoj većoj sreći od drugih nema govora. Ja bih rekla da smo mi prosječno sretni - kaže psihologinja.

Najsretnije države su, pokazuje ovo istraživanje, Fidži, Kolumbija, Filipini, Meksiko i Vijetnam. S druge strane, najnesretnije su Iran, Irak i Ukrajina. Općenito se može reći da je sretno 49 posto svjetskog stanovništva, a to je čak 10 posto manje nego prošle godine.

Hrvati su dosta pesimistični po pitanju ekonomije. No ipak su optimistični što se tiče budućnosti i smatraju da će 2018. biti bolja od prethodne godine.     

Idi na 24sata

Komentari 55

  • cimerrr 03.01.2018.

    Večina Europljana je nezadovoljno i nesretno. To se vidi po licima,sreća se ne može glumiti. Odite do Tajlanda pa pogledajte što su sretni ljudi,svi veseli i nasmijani od uha do uha.

  • marko_5 03.01.2018.

    Ne nasjedajte anglo saksonskim lazima , ne iseljavajte , pomazite si , radite djecu... gradite obitelj.Uz malo napora i zajednistva oporavit ce se hrvatska ekonomski prevenstveno suradnjom sa bratskim slavenskim zemljama

  • lola2108 03.01.2018.

    Pa ja jesam Hrvatica i sretna sam. Imam obitelj, radim, nisam neki bogatas ali imam dovoljno za normalan zivot, trudimo se stvoriti i vise nego imamo, pri tom ne zaboravljamo na feste, izlete i putovanja. Ne ceznem za skupocjenim stvarima, ali uvijek zelim napraviti korak vise od onog sto imam,ne dva ili tri koraka, nego jedan, pa ako uspijem hvala Bogu, ako ne zadovoljna sam i s onim sto imam. Ako mi nesto ne ide u zivotu ne krivim drzavu, aparat, ljude koji imaju vise od mene, Boga , vjernike i nevjernike. Zivot je takav, na neke stvari mogu utjecati,a na neke ne. Izrecem uvijek svoje misljenje, a trudim se oko svoje obitelji, i u svojoj okolini gdje nesto mogu promjeniti.Imamo svoju drzavu, sami je oblikujemo i uredujemo, vlast je odraz naroda, zakoni su nasi, i zato nema kukanja, radi, pomiri se s onim sto imas i pokusaj stvoriti vise, a ne kukati sto nemas i da ti je netko kriv sto ti nemas, a pogotovo ne neki tamo politicar.. Covjek je sam krojac tvoje srece. A dragi Bog neka da zdravlje, svega drugog ce biti.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare