To je to što me zanima!

Culeju skinuli imunitet jer je izazviao nerede na prosvjedu

Sabor je time nastavio dosadašnju praksu da imunitet skida kada to traži Državni odvjetništvo RH (DORH) ili sud koji vodi postupak, a ne i kada to traže privatni tužitelji
Vidi originalni članak

Hrvatski sabor u petak je skinuo zastupnički imunitet Stevi Culeju (HDZ), ne i Ranku Ostojiću (SDP) i Maru Krstiću (Most), a o tome zasupnici su odlučili bez rasprave i većinom glasova.

Sabor je u petak potvrdio odluku mandatno imenuitetnog povjerenstva i skinuo zastupnički imunitet Stevi Culeju (HDZ). Time je nastavljena praksa da se imunitet skida kada to traži Državno odvjetništvo ili sud koji vodi postupak. Vukovarski Općinski sud tražio je da se HDZ-ovom zastupniku skine imunitet. Protiv Culeja se vodi postupak pred navedenim sudom gdje je osuđen zbog pozivanja na razbijanje ćiriličnih ploča u Vukovaru. Postupak se nastavlja jer se HDZ-ov zastupnik žalio na prvostupanjsku presudu u kojoj mu je izrečena kazna od dvije godine uvjetno ili osam mjeseci zatvora te 500 kuna novčane kazne. 

Culej je ranije objasnio kako je riječ o drugostupanjskom postupku na temelju njegove žalbe te kako mu je i osobno u cilju da mu se skine imunitet, kako bi sa sebe skinuo optužbe da je prosvjednike protiv čiriličnih ploča  u Vukovaru poticao na nasilje.

- Nisam pozivao na mržnju, ni na uništavanje ploča, u Vukovaru sam "ghandijevski nastupio i ništa drugo" - istaknuo je Culej novinarima.

Zastupnici su se suglasili da Ostojiću i Kristiću ne treba skidati imunitet s obzirom da su to tražili privatni tužitelji Darko Antolić i Jozo Ostojić koji ih terete za kaznena djela dogovaranja, zločinačkog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kaznenog djela prijetnje.

U Ostojićevu slučaju, kaznena je prijava odbačena rješenjem USKOK-a, no Antolić je progon preuzeo kao privatni tužitelj.
Isto je, u slučaju Mara Kristića, postupio Jozo Ostojić, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacilo kaznenu prijavu protiv njega.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • vilim 22.02.2016.

    Izrazito produhovljeno lice s odgovarajućom frizurom pravog šator intelektualca, sam pogled odaje čovjeka spremnog na dijalog i uvažavanje različitosti u društvu i svjetonazoru. Njegovi politički govori u Saboru koje smo imali prilike čuti su na razini govorništva Stjepana Radića i Ante Starčevića. Šteta što u HDZ-u nema više ovakvih intelektualaca oratora !!..

  • user_423672 22.02.2016.

    koji kurcevi imunitet. zaon je za sve isti? znaci ili svima ili nikima. Osim za zasticene rijetke zivotinje kojima prijeti nestanak. ako je parlamentarac sa imunitetom moze mi hebat mater a ja njemu ne?

  • Zlurad 22.02.2016.

    A nisu ga mogli ranije optužiti? Zašto onda ne podignu optužnicu protiv Ostoje i policajca koji je ubio Pajčića??

Komentiraj...
Vidi sve komentare