To je to što me zanima!

Da ga ne sprži sunce, mora nositi "svemirsko odijelo"

David (10) dobije teške opekline nakon samo par minuta na suncu. Zbog toga mora nositi kacigu, posebno odijelo da ne dobije osip te rukavice
Vidi originalni članak

Britanac David Middleton (10) svakoga dana mora nositi posebno 'svemirsko odijelo' zbog rijetke alergije na sunce. Na glavu mora staviti kacigu, odjenuti zaštitno odijelo protiv osipa i obući rukavice. David boluje od genetskog poremećaja xeroderma pigmentoza zbog kojeg se koža ne može zaliječiti od utjecaja UV zračenja. Nakon samo nekoliko minuta na suncu bez zaštitne opreme David dobije teške opekline. Čak i u zatvorenom prostoru David se mora svaka dva sata mazati kremom sa zaštitnim faktorom 50. Roditelji su zbog bolesti sina prozore kuće obložili posebnom UV zaštitnom folijom. Majka Kate kaže kako David ne dopušta bolesti da utječe na njegove svakodnevne aktivnosti.
- Njegovi prijatelji iz škole žele biti poput Davida jer on jedini može doći u 'astronautskom odijelu' u školu. David razumije da je drukčiji od ostale djece, no ne želi da ga se zbog bolesti izolira - kaže njegova majka. Liječnicima je trebalo dvije i pol godine da postave dijagnozu Davidu. Bolest xeroderma pigmentoza pogađa jedno od milijun djece. Liječnici kažu kako je to neizlječiva nasljedna bolest, koju dijete dobije ako roditelji u sebi imaju defektan gen.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • baky126 21.12.2009.

    Tuzno. Pretezak zivot

  • rizbo18 21.12.2009.

    bože sveti kakvih bolesti sve ima,valjda će otkit nešta da mu pomogu a ne da cjeli život provede sa kacigom na glavi i u odjelu

  • olnada 21.12.2009.

    Meni je tesko izdrzati da u podnevnim satima ne smijem na sunce.Ne smijem ni misliti kako bi bilo da uopce ne smijem van!Jadan djecak,kakav zivot!Tuzno!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare