To je to što me zanima!

Da je Ratko Mladić ušao u Šibenik, grada više ne bi bilo...

Branitelji su u Šibeniku uništili 22 aviona, 25 tenkova te potopili, oštetili ili zarobili 34 broda neprijateljske vojske. Vojska Ratka Mladića je potučena do nogu
Vidi originalni članak

S pokušajima da izbije na more kraj Bibinja pokraj Zadra, Ratko Mladić s 9. kninskim korpusom JNA-a i martićevcima pokušao je Dalmaciju prepoloviti na dva dijela kraj Šibenika i Vodica. Sa 120 oklopnjaka, tenkova, oklopnih transportera i samohodnih topova 16. rujna 1991. godine uspio je doći nekoliko kilometara pred Šibenik. Došli su do Šibenskog mosta, a ubrzo i do Vodica.

Najjače oružje kojim su branitelji mosta raspolagali bili su ručni raketni bacači, ‘zolje’ i ‘ose’. S druge strane, JNA je s mora, kopna i zraka tjedan dana bombardirala Šibenik, pokušavajući razaranjem i ubijanjem civila slomiti moral branitelja. Nije im uspjelo. Tijekom sedmodnevne opsade branitelji su braneći Šibenik uništili 22 neprijateljska zrakoplova i 25 tenkova, te potopili, oštetili ili zarobili 34 broda JRM. Na Šibenskom je mostu izvojevana je jedna od najsjajnijih i najvažnijih pobjeda u Domovinskom ratu.

- Da je Mladić 1991. godine uspio u svom naumu, Šibenika ne bi bilo - rekao je Nikola Vukošić, zapovjednik obrane grada.    

Idi na 24sata

Komentari 73

  • Đuro štalsky 04.09.2017.

    aaa svaka čast toj 113-oj,Šibenskoj u kojoj je bilo i mojih Zagoraca

  • Michasf 04.09.2015.

    Šibenik prvi u ratu, zadnji u miru :(

  • slavonska posla 01.06.2011.

    lovačka puška na tenkove i bla bla bla....hahaha,kao u rambo filmovima.....kakve su ovo gluposti !!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare